Речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив Укрінформу, що затримань як таких не було, у паломників лише перевіряли документи й проводили з ними бесіди для з'ясування мети візиту.

Актуально Сотні хасидів перебувають в аеропортах України: деякі з них сплять на підлозі – фото, відео

За словами Демченка, деякі ізраїльтяни не змогли пояснити мету поїздки в Україну. Частину з них відправили додому.

Що відомо про затримання ізраїльтян в аеропортах України

  • Ізраїльські ЗМІ, зокрема, видання Ynet повідомило, що хасиди намагалися в'їхати в Україну для святкування в Умані свого Нового року – Рош ха-Шан.
  • Водночас цю інформацію підтвердили і в Об’єднаній єврейській громаді України. Там зауважили, що ізраїльтяни прибули з Тель-Авіва до Києва літаком компанії МАУ. Їх начебто затримали та допитували кілька годин.
  • В ЗМІ також повідомляють, що в аеропортах Києва, Одеси, Запоріжжя перебувають сотні громадян Ізраїлю. На оприлюднених у мережі фото помітно, що деякі з них сплять на підлозі. Схожу ситуацію незабаром очікують і у Львові.

Хасиди в аеропортах України: дивіться відео

Хасиди очікують на дозвіл в'їхати в Україну: відео

Паломництво хасидів у 2020 році: що треба знати

  • Цього року традиційне святкування Рош ха-Шана, як і інших свят в інших релігіях, відбуватиметься в особливих умовах через пандемію коронавірусу.
  • Український уряд спершу збирався заборонити хасидам в'їзд, але потім від цієї ідеї без пояснень відмовилися. Обійшлися спільним закликом України й Ізраїля до хасидів відмовитися від ідеї паломництва цього року.
  • Втім хасиди вирішили не відмовлятися від такої ідеї. Максимум – це те, що цього року паломників буде менше, а люди з групи ризику в Умань не поїдуть.
  • Паломники просять місцевим не перешкоджати їм, а натомість обіцяють інвестувати в Умань 100 мільйонів доларів. Тепер невідомо, чи все ж вдасться паломникам навідатися в Умань, оскільки 26 серпня уряд прийняв рішення про заборону в’їзду іноземців в Україну на місяць (з 29 серпня по 28 вересня).