Активісти зібрали цілу колекцію з революційних касок, шин, коктейлів Молотова, листів і книг Євромайдану. А також сотні історій покалічених і загиблих. Усе це хочуть увіковічити у Музеї Майдану.

Аби було що не тільки розповісти, а й показати – євромайданівці та громадські активісти хочуть створити Музей Майдану. Відповідний законопроект уже навіть внесли до парламенту.

У будівлі Жовтневого палацу планують облаштувати Музей Свободи. За часів Майдану тут був шпиталь та один зі штабів оборони. Історики кажуть, якщо музей зроблять саме тут, де колись була катівня НКВД, це стане символом перемоги свободи над тиранією.

Читайте також: Як в часи Майдану. Піаніст в балаклаві влаштував концерт біля Порошенка

Ми не знаємо навіть точної кількості людей, які перейшли через цю катівню. І мені здається зараз абсолютно не доречним те, щоб вона використовувалась як розважальний заклад. Навпаки там поставимо музей тих, хто боролися за свободу. Це було би переформатування історії цього страшного приміщення,
– розповів історик Володимир В’ятрович.

Для Музею Свободи вже зібрали понад півтори тисячі артефактів. Також близько трьохсот годин записів та півсотні відеоспогадів. Зібрали й листи з польової пошти та книги з бібліотеки Майдану. Активісти кажуть, головне тут – не предмети, а люди, які змінили Україну.