Під Верховною Раду на акцію зібралися понад тисяча людей, повідомляє 24 канал. Більшість активістів використовують захисну маску, але соціальної дистанції тримаються не усі.

Зверніть увагу Комусь хочеться погратися, – омбудсмен оцінив законопроєкт Бужанського про російську у школах

Люди тримають плакати з надписами "Той хто мову забуває, той нікчемну душу має", "Слово – зброя", "Мова єднає", "Проблема може бути тільки у корови: корова має язика та не має мови", "Руки геть від мови" та багато інших.

На місці акції також розклали сцену.

Акція протесту через законопроєкт Бужанського / Фото Андрія Костюка (24 канал)


Люди обурені тим, що живуть в Україні, але не мають можливості повноцінно спілкуватися українською мовою.

"Хоч я сам з Криму, з російськомовного середовища, останнім часом я розмовляю українскою, цікавлюся історією країни. Це мене лікує як українця. Я тут, бо для мене мова – це важливо" – наголосив кримчанин Максим.

"Закон не про інші мови, а про українську. Там немає нічого підступного. Це просто торжество справедливості, коли в Україні буде українська мова. І хай казахи, росіяни та білоруси вдома, в побуті, зі мною на вулиці спілкуються своєю рідною мовою. Я буду за можливості відповідати", – додала киянка Валентина.

Мітинг проти мовного законопроєкту Бужанського: дивіться відео 24 каналу

Що відбувається на акції протесту під Верховною Радою: дивіться відео 24 каналу

Що передбачає законопроєкт Бужанського

  • Законопроєкт, який подав нардеп "Слуги народу" Максим Бужанський, відтерміновує перехід українських шкіл, де є російська мова викладання, на українську.
  • Він має відбутися з 1 вересня 2020 року, а Бужанський пропонує з 1 вересня 2023 року.
  • У такий спосіб російську прирівнюють до мов країн ЄС.
  • За схваленим раніше законом про державну мову передбачалося, що з російської на українську в школах перейдуть з 2020 року, а з мов ЄС – з 2023. Однак тепер "слуга народу" пропонує цю різницю забрати.
  • Найважливіша інстанція перед розглядом у парламенті – комітет Верховної Ради з питань гуманітарної й інформаційної політики – підтримав законопроєкт Бужанського та рекомендує схвалити його у першому читанні.
  • Наразі законопроєкту у порядку денному немає.