У парку створили атмосферу типового радянського свята – із червоними прапорами, "ветеранами" в орденах та радянською музикою. Деякі люди прийшли на захід з портретами загиблих у Другій світовій війні родичів.

До теми Це вдячність і пам'ять, – Зеленський про День перемоги над нацизмом

Проносять комуністичну символіку

Попри те, що поліція перевіряє усіх людей й не пропускає у парк тих, хто має комуністичну символіку, дехто таки проносить її й демонструє журналістам.

У Києві 9 травня проносять заборонену символіку у Парк Слави

Ця жінка показує футболку із радянським танком / Фото Ярослава Жуковська, "Громадське радіо".

У Києві люди покладають квіти у Парку Слави

Люди принесли з собою музику / Фото Ярослава Жуковська, "Громадське радіо"

Поліція слідкує за порядком

Правоохоронці слідкують за порядком – власників комуністичної символіки не пропускають у парк, перекрили рух від метро "Арсенальна" до Києво-Печерської лаври. Наряди поліції стоять через кожні 100 метрів.

Пресслужба поліції також повідомила, що затримали дрібного хулігана – 16-річний хлопець кинув "зігу" (нацистське вітання) біля парку Слави. На хлопця склали адмінпротокол.

Українці у Другій світовій війні

  • За різними оцінками, в Україні загинули від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 мільйонів. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.
  • На боці Об’єднаних Націй українці воювали у складі армій Великої Британії та Канади — 45 тисяч осіб, Польщі — 120 тисяч, СРСР — близько 6 мільйонів, США — 80 тисяч і Франції — 6 тисяч. У самій Україні в лавах УПА перебувало до 100 тисяч осіб.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вже кілька років поспіль є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ відзначення пам’ятних днів.