Київський господарський апеляційний суд своїм рішенням остаточно повернув пам'ятку архітектури державі та визнав недійсним договір оренди із горе-компанією "Укрреставрація".

"Повернути регіональному відділенню Фонду держмайна по місту Києву державне майно – будівлю, пам'ятку архітектури "Гостинний двір", – виголосила суддя Олена Коротун.

Читайте також: Які ключові пункти роблять президентську версію закону про Антикорупційний суд фейковим

За часів президента-втікача Януковича у 2011 році Кабмін своєю постановою виключив "Гостинний двір" із списку пам'яток архітектури і таким чином відкрив дорогу до його знищення. А потім люди Януковича фактично захопили компанію "Укрреставрація", у якої "Гостинний двір" був в оренді. Історичну будівлю почали нищити. Там запланували звести торговий центр.

Ми помітили там бурову установку, яка брала проби ґрунту для того, щоб планувати будівництво. Почали блокувати бурову установку, зайшли в "Гостинний двір", зробили там постійно діючий мистецький центр,
– розповів народний депутат Ігор Луценко.

Ігор Луценко тоді був серед активістів, що захищали "Гостинний двір". Тоді кияни цілодобово чергували у приміщені, щоб завадити будівництву. Влада почала діяти агресивно. 8 лютого 2013-ого "Гостинний двір" "раптом" спалахнув. Тоді постраждав дах будівлі. Активістів це не зупинило, і вони залишились в будівлі. Тоді забудовник почав штурмувати пам'ятку.

Зрештою, за допомогою "Беркуту" туди зайшли забудовники, все повністю зачистили і тоді почали руйнувати "Гостиний двір" і доруйнували до того стану, в якому він зараз є, – сказав Ігор Луценко.

Орендарі ж продовжували нищити будівлю.

Навколо будівлі по всьому периметру були гранітні східці. Це дуже дороговартісний матеріал. Два кілометра гранітних східців зникли у невідомому напрямку,
– зазначила громадська активістка Вікторія Кустова.

Люди, наближені до Віктора Януковича, що захопили компанію "Укрреставрацію", називали ці дії "реконструкцією".

Дмитро Ярич, який став директором "Укрреставрації" після захоплення її за часів Януковича, досі на посаді і вважає, що вони не руйнували "Гостинний двір", а реконструювали. А активісти їм буцімто тільки заважали.

Читайте також: За що київське метро має сплатити новому українському олігарху Фуксі 2 мільярди гривень

Хоч суд остаточно відсторонив "Укрреставрацію" від "Гостинного двору", активісти рішенням не зовсім задоволені. Кажуть, Фонд держмайна, на балансі якого є "Гостинний двір" у свій позов взагалі не включив фінаснове відшкодування.

Чотири роки недобросовісний орендар трощить цю пам'ятку, доводить її до руйнування, і Фонд держмайна не позивається на відшкодування будь-яких матеріальних збитків,
– дивується громадська діячка Олена Терещенко.

Тепер відновлення "Гостинного двору" фінансуватимуть з бюджету Києва. Це приблизно коштуватиме 20 мільйонів гривень. Сама ж будівля у жахливому стані. Стіни вкриті тріщинами, а всередині приміщення залиті водою.