Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

Журналісти побачили Леоніда Крючкова під час його візиту до Адміністрації президента ввечері 22 листопада.

Коли журналісти поцікавились, з якою метою бізнесмен відвідує офіційну резиденцію президента, пояснювати Крючков не захотів. Лише коротко відповів: "З особистих питань".

Його брат – колишній народний депутат Дмитро Крючков – проходить фігурантом у справі щодо привласнення 346 мільйонів гривень "Запоріжжяобленерго", у якому понад 60% акцій належить державі. У липні 2016-го, за словами директора НАБУ Артема Ситника, його оголосили в розшук. Відповідна картка з його прізвищем значиться на сайті МВС в обліку осіб, які переховуються від влади.

З огляду на сумнівну бізнес-репутацію та суспільно важливість інформації, окремо "Схеми" направили запит до Адміністрації президента із проханням повідомити, якою була мета візиту Леоніда Крючкова на Банкову та з ким він там зустрічався.

Журналісти програми з’ясували, що фірма, яка почала заробляти в державних портах, пов’язана з бізнесменом Леонідом Крючковим та опосередковано з заступником голови Нацполіції, начальником департаменту захисту економіки Нацполіції Ігорем Купранцем.

За 8 місяців 2017 року пов’язана з Крючковим приватна фірма "Портосервіс-Миколаїв", яка надає послуги зі швартування суден, заробила майже 10 мільйонів гривень.

Читайте також: Як фірма поліцейського та бізнесмена встановила монополію на порти України

"Портосервіс-Миколаїв" належить компанії "Портосервіс-Україна", за якою стоїть офшорна фірма з Беліза "Фенелон Інвестментс". Згідно з реєстром, її бенефіціарним власником вказаний директор "Портосервіс-Україна", прописаний у Миколаєві Анатолій Онч. Він відмовився спілкуватись із журналістами програми.

Водночас у реєстрі юридичних осіб є ще одна фірма, 99 відсотками якої володіє ця ж "Фенелон Інвестментс", – "Транспортна компанія "Укрморсервіс". Її кінцевий власник – киянин Леонід Крючков, молодший брат Дмитра Крючкова, народного депутата 5-го скликання. НАБУ підозрювало Дмитра Крючкова в можливому розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго", однак справа поки так і не дійшла до суду.

У письмовій відповіді "Схемам" Леонід Крючков визнав свою причетність до бізнесу у державних портах.

"Цей вид послуг є вільноринковим. Ми провели аналіз усіх портів і ринку швартових послуг, розроблена калькуляція можливих витрат. У результаті ми отримали вартість послуги, яка менше тарифу, запропонованого Адміністрацією морських портів України", – зазначив він у листі.

"Схеми" з’ясували, що близько половини зароблених коштів "Портосервіс-Миколаїв" у 2017 році переказувала київській компанії "Елітбудгруп". Один із власників цієї фірми - мешканець села Добряни на Львівщині Володимир Голиш. "Схеми" знайшли його можливий зв’язок з очільником Департаменту захисту економіки та заступником голови Нацполіції Ігорем Купранцем.

Раніше Голиш був директором фірми "Берком Інвест Захід", якою володіла бізнес-партнерка вже колишньої дружини Ігоря Купранця Наталії. Окрім того, Голиш був прописаний в одному будинку з родичами цього посадовця з Нацполіції. Сам факт знайомства з Купранцем Голиш спочатку заперечив, але згодом все ж визнав, що знає батька Ігоря Купранця Михайла.

Начальника департаменту захисту економіки Нацполіції Ігоря Купранець відмовився прокоментувати "Схемам" його можливий стосунок до бізнесу в державних морських портах.

Бізнесмен Леонід Крючков теж відмовився пояснити, що пов’язує його з Купранцем, зазначивши, що це особисте питання.