Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За словами журналіста, спершу чоловік заперечував, що він – Рафаель Лусваргі, проте згодом погодився поспілкуватися. Бойовик розповів, що він почав цікавитися православ'ям, коли перебував під вартою у Київському слідчому ізоляторі. Тепер чоловік начебто серйозно розмірковує нам тим, щоб стати ченцем.

Читайте також: Український суд виправдав поплічника окупантів, який зі зброєю захоплював адмінбудівлі

Рафаель Лусваргі бойовик
Рафаель Лусваргі на території монастиря

Представник монастиря, який назвався отцем Самсоном і заявив, що є відповідальним за перебування тут Лусваргі, підтвердив, що у монастирі знають про звинувачення щодо бразильця. При цьому отець запевнив, що у Лусваргі із собою є документи, що підтверджують законність його перебування на волі.

З’ясувалося, що запобіжний захід бразильському бойовику справді змінили: його випустили під особисте зобов'язання, за яким чоловік не міг виїжджати за межі Києва, повинен повідомляти суду про зміну свого місця проживання, а також з'являтися до суду за першою вимогою.

Як розповів прокурор Ігор Вовк, Лусваргі випустили з СІЗО у зв'язку з обміном полоненими. Цей обмін так і не відбувся, проте після цього бойовик не повернувся за ґрати.

Більше того, коли в середині лютого термін дії його (Лусваргі) запобіжного заходу закінчився, новий щодо нього вже не вибрали. Таким чином, бразилець через рік після вироку у 13 років позбавлення волі за створення терористичної організації отримав повну свободу пересування Україною,
– розповів адвокат обвинуваченого Валентин Рибін.

Лусваргі підтвердив те, що вільно пересувається Києвом: "Я був у Червоному хресті два або три дні тому. Мій духовний отець мені дозволив... Два дні тому я гуляв у Києві".

Читайте також: Колишній бойовик відверто розповів про жахи, які вчиняли проросійські найманці

Рафаель Лусваргі
Лусваргі думає над тим, щоб стати ченцем, проте хотів би повернутися до Бразилії

При цьому бойовик зізнався, що не проти повернутися на підконтрольну бойовикам територію, але зізнається, що найбільше хотів би повернутися до Бразилії. Проте за кордон бразилець потрапити не може, адже після закінчення запобіжного заходу він так і не отримав назад свій паспорт.

"Ще коли мене звільнили, моє посольство не знало, що робити. Технічно я можу отримати всі документи. І технічно я можу ходити, куди хочу. Але Українська держава нічого не відповідає моєму посольству: можна дати паспорт чи не можна? Можна йти чи не можна?", – розповів Лусваргі.

За інформацією видання, свобода бразильця в Україні триватиме як мінімум до наступного судового засідання, яке призначене на 6 червня.

Зазначимо, що Лусваргі був засуджений у січні 2017 року до 13 років в'язниці. Але в серпні 2017 року вирок бойовику скасували і призначили новий розгляд справи. Одна з причин – порушення підсудності. Розглядати справу Лусваргі повинен був не Печерський райсуд Києва, а Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Проте після скасування вироку бразильця на свободу не випустили. Йому продовжили запобіжний захід, і Лусваргі залишився під вартою у Київському слідчому ізоляторі.