Масова стрілянина у Броварах

Про масовий конфлікт зі стріляниною вранці 29 травня у Броварах повідомляє у фейсбуці пресслужба поліції Київщини. На місці перестрілки у Броварах побувала знімальна група 24 каналу.

Читайте також Аваков має піти: українці вибухнули критикою на події у Кагарлику та стрілянину у Броварах

У перестрілці брали участь приблизно 100 людей, щонайменше 3 отримали поранення. Одразу після стрілянини озброєні учасники конфлікту втекли з Броварів, але поліція оперативно спрацювала та затримала 28 людей, 21 вже оголосили підозри.

Правоохоронці вилучили у затриманих 16 одиниць вогнепальної зброї та шість автомобілів.

Поліція затримала підозрюваних перестрілки у Броварах: відео спецоперації

Причини стрілянини

За версією поліції, масова перестрілка у Броварах сталася через розподіл пасажиропотоку між місцевими компаніями. Правоохоронці встановили, що конфлікт виник між компаніями "Союзавто" та "Євроавтоальянс", які не змогли поділити пасажиропотік. Обома компаніями володіють підприємці з Києва.

Кримінальні провадження проти учасників стрілянини

Згодом МВС повідомило, що за фактом стрілянини у Броварах правоохоронці розпочали три кримінальні провадження.

Дії зловмисників кваліфікували як

  • хуліганство, вчинене групою людей із застосуванням зброї;
  • умисне знищення або пошкодження майна;
  • незаконне поводження зі зброєю.
  • замах на вбивство двох і більше осіб.

Реакція МВС

Спершу Арсен Аваков у твіттері назвав перестрілку в Броварах відгомоном корупції визначення квот перевізників, залучення банд у боротьбі за маршрути. Він додав, що систему "будуть лікувати".

Згодом він записав відеозвернення та пообіцяв особисто займатися цією справою, а винних відправити на лаву підсудних, а потім за ґрати

Заступник глави МВС України Антон Геращенко у фейсбуці повідомив, що перестрілка "стала результатом непрозорого розподілу маршрутів між підприємницькими структурами з боку чиновників, що відповідають за цей напрям в Київській області".

Що відомо про затриманих

У МВС вже знають, хто саме організував масову стрілянину в Броварах. Понад 60 учасників заворушення вже ідентифікували, але прізвищ поки не називають.

Серед затриманих лише 2 місцевих, всіх інші з Вінниччини. За словами Авакова, їм заплатили по 800 гривень за участь в перестрілці.

Станом на 2 червня правоохоронці затримали 33 учасників перестрілки.

Серед спійманих поліцією тітушок, які брали участь в стрілянині в Броварах впізнали спортсмена і футбольного фаната з Вінниці з позивним "Бандера". Він також займається бойовими мистецтвами в місцевому клубі.

Суд над учасниками стрілянини

Наразі усі затримані перебувають у СІЗО. 30 травня суд обирає запобіжні заходи 28 із них, просять про тримання під вартою без альтернативи внесення застави. Станом на 23:30 під варту відправили вже 6 затриманих.

Відсторонення

Керівництво Нацполіції ухвалило рішення відсторонити Юрія Педоса від виконання обов'язків начальника вінницької поліції. Разом з Педосом відсторонили і його заступника.

Причиною таких управлінських рішень стали грубі недоліки та прорахунки, допущені у службовій діяльності та в організації роботи оперативних підрозділів,
– мовиться у повідомленні.

Деталі стрілянини

Під час одного з пострілів куля потрапила у вікно будинку, який розташований поруч. Житель квартири, в яку влучила куля, Сергій розповів, що саме постріл розбудив його зранку.

Я відкрив очі, вирішив подивитись у сторону вікна і побачив, що до мене залетіла куля. Я заметушився від гучного звуку,
– сказав мешканець будинку.

Журналіст Дмитро Гнап заявив, що поліція могла запобігти цьому. Адже місцеві жителі ще два дні тому писали у соцмережах про агресивну політику одного з перевізників, але поліція ніяк не реагувала.

Що відомо про постраждалих

Унаслідок стрілянини постраждали щонайменше 3 людей. Екснардеп Ігор Мосійчук оприлюднив фото одного з постраждалих.


Один із поранених чоловіків після стрілянини в Броварах / Фото з телеграм-каналу Ігоря Мосійчука

Крім того, у телеграм-каналі "ЧП UA" опублікували відео моменту поранення одного з учасників перестрілки. Йому просто на ходу куля потрапила у ногу.

Момент поранення одного з учасників перестрілки у Броварах: дивіться відео

У Броварах сталася масова стрілянина / Фото МВС та Нацполіції


У Броварах сталась стрілянина: відео 24 каналу

Масова стрілянина у Броварах: дивіться відео