Російського опозиціонера викрали в Києві в п'ятницю біля управління у справах біженців, під час того, як він дізнавався про можливість політичного притулку. У неділю Леонід Развозжаєв опинився в Москві, де його заарештували.

"Функціонування системи надання притулку вимагає, щоб особи, які шукають міжнародного захисту, мали впевненість у справедливій і рівній основі системи надання притулку, яка дозволить їм висловити свої претензії, а також, щоб їх права, зокрема, щодо фізичної недоторканості і збереження особистих даних, повністю дотримувалися і захищалися державою перебування", - йдеться в заяві ООН.

Крім того, в заяві сказано, що у разі видачі прохача про притулок "країні походження, без поваги існуючих процедур, це може призвести до того, що держава буде притягнута до відповідальності за грубе порушення національного та міжнародного права".

УВКБ ООН сподівається, що "інцидент буде ретельно розслідуваний відповідними правоохоронними органами і чекає результатів офіційного розслідування".

До слова, у слідчому комітеті Росії заявили, що російський опозиціонер Леонід Развозжаєв здався сам.