Як розповів представник "Союзу споживачів" Максим, чимало продуктів харчування, зокрема рибу, у супермаркетах зберігають без дотримання санітарних норм. Під час чергового рейду супермаркету чоловік продемонстрував чимало порушень.

У Держпродспоживслужбі пояснили, що саме недотримання технології виробництва та зберігання продуктів – основна причина спалаху ботулізму в Україні. Магазини та ринки через спалах захворювання перевірили, проте у експрес-режимі.

Читайте також: Спалах ботулізму: експерти назвали основну причину поширення смертельного захворювання

Втім, відрізнити інфікований ботулізмом продукт від безпечного на вигляд неможливо. Для цього необхідно окремо перевіряти продукти.

Небезпечна не лише в'ялена, копчена та солона риба, а й гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і ковбаса. І якщо риби не стихійних ринках поменшало, то ковбаси вдосталь. Ні документів, ні дотримання температурного режиму. Дата виготовлення так виробник теж, як правило, невідомі.

Перевірити такі точки просто неба або ж, взагалі, заборонити їм торгувати у Держпродспоживслужби немає повноважень. Стихійна торгівля – компетенція поліції.

Нагадаємо, за останні три місяці в Україні зафіксували 62 випадки захворювання ботулізмом. 9 людей померли. Майже всі інциденти пов'язані зі вживанням в'яленої риби. Влітку всі постраждалі купували продукцію одного конкретного виробника. Його товари вилучили з продажу.

В. о. міністра охорони здоров'я України повідомила, що найближчим часом Червоний хрест передасть в Україну сироватку від ботулізму. Проблема полягає в тому, що ця сироватка в Україні не зареєстрована, тож її не можна купити легально.