Калита – селище міського типу, яке розташоване в 60 кілометрах від Києва. 2 роки тому тут об'єдналися у громаду. Тепер грошей у бюджеті більше, каже голова громади Олексій Христинченко.

Читайте також: Вибори в ОТГ: що означають результати для всієї країни

"Був бюджет орієнтовно 5 мільйонів. Якщо об'єднані громади – він зростає. У 2017 році було майже 18,5 мільйонів. На цей рік плануємо понад 19", – зазначив Олексій Христинченко.

Для Олексія Христинчека це перший досвід у владі. Він все життя працював вчителем математики. Тепер не може нахизуватися успіхами. Нещодавно тут відкрили Центр надання адміністративних послуг. З грошима допоміг Європейський Союз в рамках програми допомоги органам місцевого самоврядування. За власні кошти зробили лише ремонт.

А от зі школою і досі існують проблеми: район її передав у жахливому стані. Наразі є значні проблеми в покрівлі навчального закладу. Окрім цього, потрібно замінити щонайменше 350 вікон. У садочку цю проблему вже вирішили.

У 2016 році були виділені кошти обласним бюджетом у розмірі орієнтовно 600 тисяч для заміни енергоефективних вікон,
– розповів Олексій Христинченко.

Калинівка – селище міського типу, розташоване за 30 кілометрів від Калити. До громади не належить. Сільський голова Вадим Булкот на посаді вже два роки. До цього чоловік займався бізнесом. Підприємницькі навички знадобилися: за два роки сільський бюджет зріс майже учетверо – з 6 до 23 мільйонів гривень.

Читайте також: Вибори до ОТГ: чи готові села до процесу об'єднання

"Іде заміна вуличного освітлення на LED. Майже в два рази економія. Після цього ми побачимо все на фінансах", – зазначив Вадим Булкот.

За зекономлені гроші вдалося відремонтувати місцевий стадіон. Вперше за 30 років зробили також капітальний ремонт у шкільному спортзалі. А от відновлювати амбулаторію ще тільки планують. Та все ж голова Калинівки хоче, що село було в об'єднаній громаді, адже грошей тоді матимуть ще більше.

Тоді трошки бюрократія зникне. В нас будуть розв'язані руки і ми самі зможемо більше робити,
– додав Вадим Булкот.

Петро Порошенко анонсував, що об'єднані територіальні громади будуть мати змогу самостійно розпоряджатись землею. Невдовзі повинні зникнути і районні адміністрації. Поки вони існують, громада не відчуває себе повністю незалежною. Станом на грудень 2017 року в Україні створили 665 об'єднаних територіальних громад: одні вже працюють, інші поки чекають на вибори.