Закон щодо порушень

Патрульна Катя працює на одному з найважчих районів у столиці — Майдані Незалежності. Зі своїми напарниками дівчина цілу зміну ні на мить не розслабляється. Каже, проблем тут безліч, від злодіїв до неправильного паркування.

Вже за кілька місяців набере чинності закон про фото і відеофіксацію порушень правил дорожнього руху. Тож патрульні будуть лише виписувати квитанції та фотографувати порушників. Деяких навіть на евакуаторі зможуть вивозити. Але юристи нагадують — камери вже скасовували в 2010 році.

Кого штрафуватимуть

Відтепер штрафуватимуть тільки власника авто. Якщо за кермом був не він, і сплачувати штраф не збирається, то це доведеться доводити. У поліції вважають — це правильно. Адже автомобіль — власність, і у всьому цивілізованому світі власник несе за неї відповідальність.

Вже з вересня на дорогах фіксуватимуть порушення спеціальні камери, яких лише у столиці буде близько тисячі. Їх вже почали встановлювати та тестувати. Окрім того, кожен автомобіль поліції також обладнають камерами.

Фіксовані штрафи

Щороку автомобілістам нараховуватимуть 150 так званих балів, які зніматимуть за різні види порушень — 20, 30 та 50. Витратили усі бали — платіть штраф. Від перевищення швидкості більш ніж на 50 кілометрів та порушення правил паркування — таких ці бали не врятують, доведеться також платити штраф.

Штрафи тепер будуть фіксовані. Тобто не буде шкали "від" і "до" скільки-то гривень, а тільки найнижчий розмір штрафу. Сповіщатимуть порушників листами та смс-повідомленнями. На сайті управління можна буде переглянути відео та фотодоказ порушення.

А для оплати штрафів установлять спеціальні термінали. Такі ж термінали будуть і у патрульних, а час для складання протоколів зменшать до кількох хвилин. У Києві, Харкові, Одесі, Львові та інших великих містах, де з'являться нові патрульні поліцейські, правила повноцінно запрацюють вже з першої половини листопада цього року.

До слова, 12 серпня автомобіль патрульної поліції спровокував лобове зіткненнядвох інших автівок.