Під стінами Володимирського собору вишикувались священики та прочани. Чекають на приїзд Святійшого патріарха Філарета. І він, попри почесний вік, з'являється вчасно. Коридором з духовенства Філарет заходить до собору, щоб очолити божественну літургію.

Віруючі з'їхалися сьогодні в Київ з різних куточків України та світу. Хоча всі учасники літургії були такими різними, але в молитві були єдині – просили в Бога миру для України.

Не відлякала вірян і злива, яка знялась як тільки розпочалась літургія. Та, кажуть, дощ в такий святий день має особливе значення: це наче небо благословляє віруючих Київського патріархату.

Читайте також: Поставили хрест: де у Києві шукати відгомін язичництва та витоки християнства

Цьогорічна хресна хода православних Київського патріархату особлива, адже вперше разом з вірянами та священиками нею йшли кількасот ветеранів та бійців АТО, а також військових капеланів. За їх словами, там, на передовій, на жаль, почали звикати до війни, а відтак і молитви лише про одне.

Щоб живим залишитись – ось цього вони просять. Але там інша ситуація, бо це як перепитія, чи хвороба, до якої звикаєш. Це вже їхній стиль життя,
– розповів військовий капелан Лука-Роман.

Після літургії вже без дощу колона вірян на чолі з Патріархом Філаретом в оточенні поліції рушила центром столиці на Володимирську гірку, щоб біля Володимира Хрестителя ще раз попросити у бога миру Україні.

Порівняно нечисленним зібранням православні Московського Патріархату також відзначали День хрещення Русі. Більшість гостей на літургію привезли з регіонів, а священики приїхали з Білорусі, Молдови та Росії. На початку служби уже традиційно згадали очільника РПЦ патріарха Кирила. А от представників української світської влади у Лаврі не було, з депутатів – адепт "русского мира" Вадим Новинський.

Літургію правили російською, але про хрестителя Русі Володимира Онуфрій вірянам розповідав українською. Згадав, що той до хрещення мав цілий набір гріхів. Деякі ж священики навіть забули, хто запровадив християнство.