Про це повідомляють журналісти програми "Схеми" (спільний проект Радіо Свобода та каналу "UA:Перший").

Журналісти проаналізували суми, які закладалися у вигляді капітальних вкладень та фінансувань реконструкції театру у програмах соціально-економічного розвитку Києва з 2000 по 2015 роки, поки корпорація "Рошен" не виступила меценатом реконструкції Театру на Подолі.

За останні 15 років на реконструкцію театру у бюджеті закладалися різні суми. Найменше у 2014 році – 434,6 тисяч гривень, найбільше у 2006 році – 35 мільйонів. Загальна сума із 2000 по 2015 роки складає 103,75 мільйона гривень. А це всього на третину менше за 174 мільйони заявленого внеску "Рошену".

Фінансування театру на Подолі

Враховуючи майже щорічні зміни курсу долара, за весь час фінансування театру з бюджету Києва надійшло понад 17 мільйонів доларів. Саме така сума була закладена на реконструкцію театру в бюджеті до появи мецената. Корпорація "Рошен" внесла понад 6 мільйонів доларів, що втричі менше, навіть при урахуванні зміни курсу долара.

Фінансування театру на Подолі

Варто зазначити, що Президент України і власник корпорації "Рошен" Петро Порошенко на відкритті театру подякував лише корпорації, знехтувавши тим фактом, що кияни зробили також великий внесок в реконструкцію театру. Саме з питанням чому так сталося журналісти звернулися до голови держави.

"Звертайтеся до "Рошену", нехай вони дадуть Вам відповідь. Все просто. Я думаю, що Ви маєте неточну інформацію. Перевірте, і я теж перевірю", – заявив Петро Порошенко.

Читайте також: Відомі депутати та активісти виступили проти забудови в історичному місці Києва: з'явилися фото

Після цього команда "Схем" надіслала офіційний запит до корпорації "Рошен". На запитання, чому на інформаційній табличці будівлі йдеться лише про кошти корпорації, витрачені на реконструкцію театру, прес-служба повідомила, що інформація, пов’язана із зазначеною реконструкцією у період до появи мецената не стосується корпорації "Рошен".

Екс-начальник Головного управління культури та мистецтв Олександр Биструшкін розповів, що міські бюджетні кошти не завжди освоювалися в запланованому обсязі, а влада керувала будівництвом неефективно.

Ми хотіли його відкрити в 2007 році. І відкрили б. Тому що до літа, коли відбулись перевибори, і Черновецький зі своєю розчудесною молодою командою прийшов до влади, то там уже було на 80 відсотків збудовано. Такі господарники прийшли. Чагарники повиростали на тій недобудові!
– зауважив він.

У 2011 році СБУ заявляла про розкрадання більше двох з половиною мільйонів гривень під час реконструкції. Журналісти поцікавилися, який результат розслідування.

У СБУ надали інформацію про те, що в Головному управлінні відсутня інформація щодо стану розслідування означеної кримінальної справи та можливого притягнення будь-яких осіб до кримінальної відповідальності. Головним управлінням матеріали направлені до прокуратури Подільського району (на даний час Київська місцева прокуратура №7). Керівник прокуратури №7 передав запит до Нацполіції. У Нацполіції повідомили, що теж не мають такого провадження.