Сумна статистика

– За останні півтора року на мирних дорогах в ДТП загинуло в 4 рази більше українців, аніж за той самий період в зоні бойових дій на Сході України.

– За минулий рік – 3970 людей, а за півроку – 1100 людей. Ми лідери антирейтингу в Європі. Коефіцієнт смертності в Україні - 10,8, а в Швеції - 2,8. Ми маємо значно гірші показники, аніж будь-яка країна ЄС.

– Є статистика по кількості кримінальних справ, які відкрили й направили до суду. То з 10 тисяч до суду дійшло тільки приблизно 3 тисячі. Велика проблема в недосконалому механізмі, тобто багато порушників уникають справедливого суду, вони просто йдуть безкарними.

Причини та наслідки

– Найбільша кількість аварій відбувається в Києві. І це за різними показниками вдвічі більше, аніж у Лондоні. Але в Лондоні не менше машин чи людей. Це свідчить про те, що не виконуються правила дорожнього руху самими водіями. Найчастіше це перевищення швидкості. Тобто немає об'єктивних причин для порушень, просто водії не виконують своїх зобов'язань.

– В Україні, на жаль, немає відомства яке б аналізувало всі аварійні ситуації. Тобто чи може там потрібно світлофор поставити, може ще щось. А нова система штрафів не видається дуже дієвою. В інших країнах значно жорсткіші міри за порушення правил дорожнього руху. В Швеції, наприклад, за порушення можуть затримати на 18 діб. Це дуже жорстко, але це дієво.