Як зауважив Богдан під час брифінгу, 25 червня 2014 року на підставі так званих "віденських домовленостей" і на підставі законів України п’ятий український президент Петро Порошенко призначив Віталія Кличка головою Київської міської державної адміністрації. Сталося це після того, як Порошенко переміг президентських виборах і став новим президентом.

Важливо! Кличка можуть звільнити з посади глави КМДА: як змінився Київ за 5 років його правління

У Конституції сказано, що голову місцевої державної адміністрації призначає та звільняє з посади президент України за поданням Кабінету міністрів. А у законі про місцеві дежавні адміністрації мовиться, що голів місцевих державних адміністрацій призначає на посаду президент України на термін повноважень президента України. У разі обрання нового президента Україну, голови місцевих державних адміністрацій продовжують здійснювати свої повноваження до призначення в установленому порядку нових голів місцевих державних адміністрацій,
– наголосив голова Офісу Президента.

Відповідно, каже Богдан, до Кличка, окрім "віденських домовленостей", було застосовано й чинне законодавство України. Тобто його призначили головою Київської міської державної адміністрації згідно з Конституцією та законом України. Відтак, він складає свої повноваження, як і всі голови місцевих державних адміністрацій, перед новообраним президентом.

"Проте, на жаль, сьогодні з моменту інавгурації президента Зеленського подання від Кабінету міністрів про звільнення Кличка не надходило. Тому я написав нагадування на ім’я міністра Кабінету міністрів, в якому я попросив на підставі вищезазначених документів надати подання про звільнення голови Київської міської державної адміністрації", – підкреслив держслужбовець.

Богдан, Кличко, мер Києва, президент
Богдан показав нагадування про звільнення Кличка

Однак, за словами Богдана, Кличко протестує проти процедури, за якою його призначили, тобто йому вже не подобаються закони, за якими його призначили. Водночас очільник Офісу Президента зауважив, що це дивне відношення до чинного законодавства.

"Коли ти використовуєш ці статті закону – тобі можна. Коли ці статті закону використовує новообраний президент уже щодо тебе, то це уже не подобається", – зауважив він.

Богдан також нагадав, що Кличкою не лише входив до складу партії Порошенка "Солідарність", а і є її головою.

Оскільки пан Кличко є головою партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність", відповідно він має нести й політичну відповідальність. Оскільки його партія програла вибори, його кандидат у президенти програв вибори, то абсолютно логічно би було з точки зору голови місцевої державної адміністрації подати у відставку. Оскільки це все ж є політичною його діяльністю, а не економічною,
– констатував голова президентської адміністрації.

Брифінг Андрія Богдана: дивіться відео

На заяви Богдана уже відреагував Віталій Кличко. Київський міський голова назвав такі закиди у свій бік "байками зі склепу". На його переконання, це добірка пліток, маніпулятивних домислів і нічого більше.

Цікаво! Чому хочуть звільнити Кличка та хто може очолити КМДА

"Коли такі речі говорить керівник Офісу Президента , це має щонайменше дивний і некомпетентний вигляд. Усі свої, як ви думаєте, "страшилки", пане Богдане, передавайте до правоохоронних органів. І не ганьбіться подібними "інформаційними виступами"! Ви ще й законами та Конституцією маніпулюєте", – заявив чиновник.

Водночас він наголосив, що владу у Києві обирають його жителі, і на цю владу вони покладають відповідальність за все, що відбувається в місті. А спроби розділити посади мера та голови КМДА є намаганням позбавити громаду права впливати на процеси управління столицею, а також є наступом на місцеве самоврядування.

Про те, що Богдан просить Кабмін звільнити Кличка з посади голови КМДА, стало відомим 25 липня. У коментарі 24 каналу міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко зазначив, що після усіх необхідних процедур це подання на одному з наступних засідань має розглянути Кабмін. За словами ж прем’єра Володимира Гройсмана, це відбудеться на найближчому засіданні Кабміну.

"Це повноваження президента. Я не заважав попередньому президенту призначати глав адміністрацій, і не заважатиму президенту чинному", – наголосив голова уряду.

Кличко, зі свого боку, вважає незаконним ймовірне майбутнє позбавлення його посади голови КМДА.

Ще в 2003 році Конституційний суд, аналізуючи положення Конституції і закон про столицю, чітко сказав, що головою КМДА може бути призначена тільки особа, обрана київським міським головою. Тобто – людина, яку обрали мешканці столиці,
– пояснив свою позицію мер столиці.

Чому нова влада хоче звільнити Кличка з посади голови КМДА?Посади голови КМДА та міського голови Києва майже завжди були суміщеними. Зокрема, так було до 2010 року, коли столицею керував одіозний і непередбачуваний Леонід Черновецький. Після чотирьох років його правління влада задумалася, як обмежити, принаймні частково, цю людину у повноваженнях. Відтак, вирішили "розділити" посади міського голови та голови КМДА між двома особами.

Щоправда, за часів правління президента-втікача Віктора Янукович мера Києва та голів КМДА призначали окремо. Проте після Євромайдану та перемоги на місцевих виборах Віталія Кличка саме його новообраний президент Петро Порошенко призначив головою й міської адміністрації.

Наразі на посаду міського голови Києва претендує гендиректор "1+1" Олександр Ткаченко. Він у складі президентської "Слуги народу" пройшов до Верховної Ради IX скликання та заявив, що піде з каналу.

Місцеві вибори заплановано на осінь 2020 року, але можуть призначити й дострокові. Віталій Кличко також має намір удруге балотуватися на посаду міського голови Києва.