Спецпризначенці увірвались до будівлі музею, зламавши двері. Про це повідомляє кореспондент Еспресо.TV з місця події.

Перед цим Порошенко замість допиту в ДБР пішов на виставку: повістку передали його дружині Марині

Штурм музею: як це було

Повідомляється, що на вході до музею відбулася штовханина, і під час неї постраждала журналістка телеканалу "Прямий" Анна Дзьоба. Правоохоронці силою виламали вхідні двері до музею, потрапили до середини та зачинилися там.

Гендиректор музею Петро Гончар, розповів, що силовики його не пускали до приміщення, за яке він однак відповідає. Очільник закладу висловив тривогу, що правоохоронці можуть забрати цінні експонати приватної виставки.

У свою чергу Петро Гончар написав заяву до поліції щодо пошкодження майна музею. Як повідомляють у пресслужбі музею, вторгнення правоохоронних органів до закладу було незаконним і без рішення суду.

24 канал намагається взяти коментар у пресслужбі ДБР щодо того, чи є рішення суду на обшуки в музеї. Наразі нам повідомили, що слідчий поки не надав такої інформації.

Дивіться відео штурму музею Гончара

Що каже захист Порошенка

Слідчий ДБР наразі перебуває всередині музею і оглядає картини, які належать Порошенку. Виконує він це за участі адвоката Ігоря Голованя, який є представником Порошенка. Про це журналістам розповів інший представник захисту п'ятого президента адвокат Володимир Єфименко.

Адвокат назвав ці слідчі дії "політичними переслідуваннями Петра Порошенка".

Він також зазначив, що у слідчого при собі наявне недійсне посвідчення. За його словами, на місце обшуку правоохоронець прибув із посвідкою, в якій вказана його стара посада.

Порошенко у музеї і ДБР

ДБР викликало п'ятого президента Петра Порошенка на допит як свідка. Справа стосується 43 картин всесвітньо відомих художників, які контрабандою вивезли за кордон.

Про чиї картини йдеться:

  • Івана Айвазовського;
  • Василя Сурикова;
  • Іллі Рєпіна;
  • Іллі Глазунова;
  • Олександра Бенуа;
  • Джордано Лукі.

Порошенка не звинувачують у тому, що саме він вивозив картини. Втім за даними ЗМІ, ці картини буцімто зберігаються на віллі Петра Порошенка в Іспанії.

Після того, як Порошенко не приїхав на допит у ДБР, слідчі вирішили приїхати до нього у музей Івана Гончара і там вручити повістку. Однак у музеї п'ятого президента вже не було. Відтак слідчі передавали повістку Марині Порошенко.

ДБР у музей Марина Порошенко
Повістку нібито передали через Марину Порошенко / Фото із телеграму Євгена Куксіна

Втім адвокат лідера Порошенка Ігор Головань на своїй сторінці у фейсбуці спростував цю заяву. Як написав Головань, поширена ДБР інформація про вручення Марині Порошенко повістки про виклик її чоловіка на допит – не відповідає дійсності.

Де розташований музей Гончара – дивіться карту