День Києва щороку відзначають у останню неділю травня. Під час святкування відбуваються традиційні змагання з велоспорту та спортивно-благодійна акція "Пробіг під каштанами".

Читайте також: День Києва 2019: афіша святкових заходів

Президент України Володимир Зеленський вітаючи Київ та киян з Днем міста розповів, що переїхав у столицю ще в 2003 році. Тоді він на собі відчув, що місто має особливі відносини з тими, хто приїхав його підкорювати.

Це горде і суворе місто. Київ не спішить відкривати свої обійми. Він придивляється. Він може перемолоти тебе, а може стати рідним. Потрібна мить, щоб закохатись в це місто. І мить, щоб в ньому розчаруватись. Але у Києва є одна унікальна риса – він точно не залишає байдужим,
– наголосив глава держави.

Також гарант розповів про риси, які роблять Київ саме Києвом: запах квітучих лип і шаурми біля метро, суботня тиша ранкового Подолу і невтомний гул проспекту Перемоги, краєвид із Володимирської гірки, чарівний цвіт каштанів і забудови "непорозуміння".

Вітання президент підсумував словами "Київ, я люблю тебе! Kyiv, I love you!".

До привітань столиці долучився і прем'єр-міністр Володимир Гройсман та уряд.

"Я не корінний киянин, але це величне місто в моєму серці. Софія Київська та Михайлівський монастир, Поділ та Володимирська гірка, Майдан Незалежності і Хрещатик... Кожного разу, коли я бачу пам’ятні місця столиці, відчуваю захоплення цією красою. З днем народження, Києве, місто з великою душею", – написав глава Кабміну.

Від імені уряду Гройсман побажав Києву подальшого зростання у руслі прогресивних європейських і світових тенденцій, добробуту, процвітання, затишку і краси.

Киян зі святом привітав і п'ятий президент Петро Порошенко. Він опублікував мальовниче відео української столиці з висоти пташиного польоту.

Також до привітань Києва з Днем міста долучилися й інші українські політики.

До слова, у Києві до Дня міста вчора, 25 травня, урочисто відкрили пішохідно-велосипедний міст і першими по ньому поїхали діти на велосипедах. Він з'єднує два пагорби фактично у центрі столиці – Володимирську гірку та Хрещатий парк. Міст є ініціативою київського міського голови Віталія Кличка, тому кияни вже охрестили його "мостом Кличка".

На відкритті мосту були присутні міський голова Києва Віталій Кличко з братом Володимиром, а також сотні жителів столиці та гостей міста.

У Києві урочисто відкрили пішохідно-велосипедний міст