10 справді важливих фактів про боксера і політика

1. Освіта

У 1995 році Віталій Кличко, а як його назвуть пізніше "Залізний Кулак", закінчив Переяслав-Хмельницький педагогічний інститут ім.Драгоманова за спеціальністю – "викладач фізвиховання".

2. Науковець

Іменинник – кандидат наук у сфері фізичного виховання і спорту. Кличко захистив дисертацію на тему "Методика визначення здібностей боксерів у системі багатоетапного спортивного відбору".

3. Любительський бокс

Столичний мер боксом почав займатися з 14 років. Після успішної кар'єри в любительському боксі, а це 95 перемог (80 нокаутом!) та лише 15 поразок, дебютував на професійному рингу одночасно з братом у листопаді 1996 року.


Віталій і Володимир Кличко

4. Спортивні досягнення

Кличко-старший, на секундочку, – шестиразовий чемпіон світу з кікбоксингу, чемпіон світу з боксу у важкій вазі за версіями WBO, WBA, The Ring, срібний призер чемпіонату світу з боксу серед любителів за версією AIBA, триразовий чемпіон України з боксу серед любителів, чемпіон I всесвітніх ігор військовослужбовців у важкій ваговій категорії.


Ювілейна сорокова перемога Кличка у бою проти поляка Сосновського

У 1999 році Віталій Кличко потрапив до "Книги рекордів Гіннеса", ставши першим чемпіоном світу у суперважкій вазі, який завершив 26 поєдинків нокаутом за найменшу кількість раундів. А Всесвітня боксерська рада оголосила Віталія Кличка найкращим панчером-важковаговиком в історії.

5. Професійна кар'єра

8 вересня 2012 року Віталій Кличко здобув перемогу над німецьким боксером-професіоналом Мануелем Чарром. Це був останній бій Віталія.


Бій за звання чемпіона світу за версією WBC. Віталій Кличко переміг Мануеля Чарра

Загалом на професійному ринзі старший Кличко провів 47 боїв, здобув 45 перемог (з них 41 нокаутом, чотири бої виграв за очками) і зазнав двох поразок.

6. Нагороди

До того ж, Віталій Кличко має найвищі нагороди одразу двох країн. Вітчизняну – "Герой України" та німецьку – орден "За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина".

7. Політична кар'єра

Вже більше трьох років Віталій Кличко займає посаду мера Києва. Він також лідер української політичної партії "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка" і фракції "УДАР" в Київраді.

А ще Кличко – представник програми ЮНЕСКО "Освіта для дітей у злиднях" і навіть колишній радник Президента України.

8. Особисте життя

Віталій Кличко одружений з Наталією Єгоровою, у минулому спортсменкою і фотомоделлю. У подружжя троє дітей: сини Єгор (16 років), Максим (11 років) і донька Єлизавета-Вікторія (14 років).


Уся сім'я Кличків "в зборі"

9. Захоплення

Серед захоплень Віталія – дайвінг та гра в шахи. Старший Кличко навіть зіграв у шахи з екс-чемпіоном світу Володимиром Крамником. Гра закінчилася нічиєю.

10. Книга Кличків

У 2003 році разом з братом Володимиром Віталій представив книгу "Наш фітнес. Прості секрети чемпіонів", яка стала бестселером, а на Лейпцизькому книжковому ярмарку перемогла у номінації "Краща науково-популярна книга року".

Редакція сайту "24" щиро вітає Віталія Кличка з Днем народження!

Тест: Кличко чи Шевченко? Кому належить фраза