Рівень забруднення повітря у Києві у травні

Станом на 13 травня індекс забруднення повітря в Києві становить 14 пунктів при максимально допустимому значенні 50. За даними порталу IQAir, українська столиця перебуває на 83 місці серед міст з найбільш забрудненим повітрям.

Актуально Як перевірити якість повітря у Telegram: корисні чат-боти

Київ у списку міст з найбільш забрудненим повітрям у світі станом на 13 травня / Скриншот IQAir

Протягом минулого тижня у Києві поступово знижувався рівень забруднення повітря. Про це свідчать дані Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

Зазначається, що перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій спостерігається:

  • завислих речовин (пил) – у 1,2 рази на Бессарабській площі;
  • діоксиду сірки – у 1,4 –1,5 разів на Бессарабській площі, проспекті Перемоги, вулиці Олександра Довженка; у 1,0-1,2 рази – на усіх інших постах міста, за виключенням проспекту Науки, 37 (біля метеомайданчика обсерваторії);
  • оксиду вуглецю – у 1,1 раза на проспекті Перемоги;
  • діоксиду азоту – у 5,2 – 5,9 рази на вулиці Інженера Бородіна, проспекті Перемоги, Бессарабській площі; у 4,2 – 5,0 рази — на Деміївській площі та Оболонському проспекті; у 2,2 – 3,7 рази — на інших постах міста, за виключенням проспекту Науки, де перевищень не спостерігалось;
  • формальдегіду – у 2,5 раза – на проспекті Перемоги; у 1,9 – 2,3 рази – на площах Бессарабській та Деміївській, вулицях Олександра Довженка, Попудренка, Оболонському проспекті, бульварі Вацлава Гавела.

Всього на 11-ти стаціонарних постах обсерваторії, що працюють під час карантину, з 5 по 11 травня 2020 року було відібрано та проаналізовано 957 проб повітря.

Протягом тижня, через циклонічний характер погоди, рівень забруднення повітря міста поступово знижувався. Загалом, порівняно з попереднім тижнем, у повітрі міста знизився середньодобовий вміст усіх забруднювальних домішок, більш помітно — діоксиду азоту, діоксиду сірки та формальдегіду,
– мовиться у повідомленні.

Увага! У зв’язку з тривалими вихідними кількість транспорту на дорогах Києва зменшилась і це, разом з дощовою погодою, сприяло зниженню забруднення повітря.


Забруднення повітря та задимлення у Києві в квітні

Під час масштабних пожеж у Чорнобильській зоні відчуження та на Житомирщині у квітні Київ тривалий час займав першу позицію у світі по забрудненню повітря. Приміром, 24 квітня Київ перебував на 1 місці у антирейтингу з показником 155.

До теми Для вирішення проблем навколишнього середовища треба включити турборежим, – Фірсов

Водночас:

  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що забруднення повітря у Києві не було наслідком пожеж у Чорнобильській зоні. Мовляв, дим у столицю занесло не звідти, а з Житомирської області.
  • Про те, що запах диму у Києві жодним чином не пов'язано з пожежами у Чорнобилі, підтвердив і очільник ДСНС Микола Чечоткін. Він підкреслив, що напередодні на Житомирщині дув настільки потужний вітер, що валив дерева.
  • Його слова підтвердив також директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда. Він наголосив, що продукти горіння з Чорнобильської зони не могли потрапити в Київ. За його словами, напрямок вітру в Зоні відчуження був північно-західним, а значить ті продукти горіння не могли потрапити до Києва. Забруднення повітря в українській столиці пов'язане з пиловою бурею і переміщенням продуктів горіння з Житомирщини.

Як кияни реагували на задимлення у Києві

Журналістка 24 каналу Настя Федченко 16 квітня у своєму фейсбуці розповіла, що у районі Дарницької площі все було затягнуто димом. Дихати у квартирі неможливо, навіть коли вікна зачинені.

Пресофіцер ЗСУ Анатолій Штефан розповів, що аналогічна ситуація була й у Білій Церкві. Так само не рятують і закриті вікна.

Смог у Києві вранці 17 квітня / Фото 24 каналу

Дивіться відео задимленості у Києві вранці 17 квітня:

Забруднене повітря у Києві вночі 17 квітня: дивіться відео

Що робити киянам через забруднене повітря інфографіка 24 канал
Поради на майбутнє: що робити киянам через забруднене повітря / Інфографіка 24 каналу