Як переконують фахівці, у зв’язку з цим під льодом у воді меншає кисню, тож річка важче сприймає скиди отруйних речовин – промислових неочищених стоків, передає ТСН.

Читайте також: Україна поступово перетворюється на країну без прісної води: фахівці б'ють на сполох

За їхніми словами, це потрібно заборонити, бо у воді можна знайти всі елементи таблиці Мендєлєєва.

Річка Либідь у Києві, яка впадає у Дніпро, фактично є міським зливним колектором. Туди потрапляють не лише каналізація, а й неочищені стоки з автомийок разом із потужними фосфатами, мастилами та бензином. На Бортницькій станції мають очищувати стоки столиці, але не можуть – ні від фосфатів, ні від нафтопродуктів, бо механізмам – 70 років, і проти сучасних стоків вони є безсилими. Крім того, обладнання повністю відпрацювало свій експлуатаційний термін. Станцію мають переробити до 2025 року, а доти Дніпро в Києві гнитиме, зацвітатиме та ставатиме болотом, бо від численних дамб течії практично немає,
– підкреслюється у матеріалі.

Іхтіологи своєю чергою стверджують, що риба у Дніпрі щорік стає більш хворою, і теж через забруднення. Також спеціалісти повідомляють про хвороби, які раніше не були характерними, та про збільшення кількості паразитів, які на рибі зустрічаються.

Зауважимо, що на перевірки забруднювачів існує мораторій, а екоінспекція за законом може перевіряти лише планово, тобто попереджаючи заздалегідь, тому усьому цьому зарадити проблематично. Не сприяють піклуванню про чистоту стічних вод на підприємствах і низькі штрафи.

Також поглиблює проблему і глобальне потепління, що висушує річку.

Читайте також: Екологічні проблеми України: нові штрафи ситуацію не врятують

"Тож про перспективи екологи говорять дуже сумно – навіть ухвалення нових стандартів моніторингу води їх не тішить, бо лабораторне обладнання для праці за критеріями ЄС з’явиться не скрізь і не швидко, а концентрація отрути в Дніпрі лише збільшується", – резюмують автори статті.