Відновлений на посаді головного аріхтектора "Софії Київської", Вадим Кириленко показав результати господарювання попереднього керівництва заповідника. Мовляв, саме через недбале ставлення до святині, завалився її оборонний мур, решта стіни покрилась тріщинами. Цей факт та інші претензії спонукали Міністерство культури звільнити з посади директора Олену Сердюк. Та призначити виконувачем обов'язків її попередницю Нелю Куковальську.

Екс-очільниці закидають також фінансові зловживання на мільйон гривень. Це виявила аудиторська перевірка мінкульту. Громадські активісти стверджують, що Олена Сердюк змінювала призначення заповідника та збиралась побудувати там зону відпочинку із продажем напоїв. Саму територію святині занедбали.

Тим часом, нового керівника заповідника, Нелю Куковальську, яка вже очолювала "Софію" 12 років поспіль, знову представлено колективу. У неї великі плани. Та частина підлеглих саботує її роботу. Навіть заховали ключі від кабінету.

Група підтримки Олени Сердюк, натомість, зверталась до Президента із проханням захистити колектив від дій міністра культури В’ячеслава Кириленка. А сама екс-гендиректор вже оскаржувала своє звільнення у Шевченківському суді, оскільки вважає його незаконним. Каже, — жодних пояснень відставки їй не надали.

Тож, Олена Сердюк має намір і надалі оскаржувати своє звільнення. І не виключає повернення до Софії. Тим часом, перлина світової архітектури 11 століття та національна святиня залишається у заручниках кадрового скандалу.