Українські психіатри б’ють на сполох. Кажуть, що медична реформа знищить галузь: частину психлікарень закриють, а пацієнти стануть жебраками.

Цікаво: В КНДР розстріляли чиновника, який порушив правила карантину через коронавірус, – ЗМІ

"Зрізають до 50% на утримання психлікарень. На вулицях України з’явиться величезна кількість пацієнтів психлікарень", – повідомив президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

Та у профільному міністерстві заспокоюють: фінансування є, і навіть більше, ніж у 2019 році. "На кожного пацієнта 7,5 тисяч на 9 місяців за готовність надавати допомогу. Загальне фінансування галузі збільшилося десь на 10%. Коли ми кажемо, що грошей не вистачить, це безпідставно", – заявив заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Луфер.

Дмитро Луфер
Дмитро Луфер

У МОЗ підозрюють, що паніку спричинила відсутність інформації. Запевняють, що закривати психлікарні не збираються, а тільки змінять модель їх фінансування. Це передбачено медичною реформою і подальшою децентралізацією. Міністерство більше не власник закладів охорони здоров’я. Вони належать місцевим громадам.

"МОЗ через субвенцію розподіляло на місцеві влади, а влада з цих коштів утримувала заклади. Це фінансування переходить зараз на національну службу здоров’я, яка буде здійснювати фінансування: за пролікованим випадком, за зверненням пацієнта або, як у психіатрії, за готовність надавати допомогу", – заявив заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Луфер.

МОЗ
МОЗ

Ще частину коштів лікарні отримуватимуть від органів місцевої влади. Ті самі вирішуватимуть скільки грошей кому надати. У психіатричній лікарні Києва про зміну системи фінансування знають і поки що не панікують. Мовляв, не знаємо, що там у регіонах, а нас усім необхідним забезпечили.

Держава буде фінансувати наступне: зарплату медиків, ліки й харчування. Місцева влада фінансуватиме комунальні послуги, ремонт, утримання обладнання,
– заявив заступник директора медичного об'єднання "Психіатрія" Михайло Ігнатов.

Михайло Ігнатов розповів, що у лікарні, де він працює, за рік лікується 10 тисяч українців. На стаціонарі нині – тисяча триста пацієнтів.

На профільне міністерство та місцеву владу тут не скаржаться. Щоправда, зазначають, що у Польщі на лікування одного пацієнта дають у 20 разів більше. "Щоб нам не розповідали чиновники, це така примітивна терапія українського суспільства: "Все буде добре! Ми будемо давати гроші". Вони будуть чекати, що місцеве самоврядування буде давати гроші", – пояснив президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

Читайте також: Хто така Зоряна Скалецька: біографія очільниці МОЗ

Почувши про 7,5 тисяч гривень, які держава передбачила на лікування одного пацієнта, юристи іронізують. "І вас вилікують, і нас вилікують, і всіх вилікують за 8 тисяч гривень. Цього вистачить максимум на 2 тижні лікування. А лікування хворого з психічними розладами, особливо при загостреннях, – мінімум 2 місяці", – розповів медичний юрист Віктор Сердюк.