Концентрація отруйної речовини у ґрунті в деяких місцях перевищує допустиму норму до 14,5 разів.

Про це 6 липня заявив представник Держпродспоживслужби Дмитро Байраченко під час спільного брифінгу з головою фракції "Об’єднання "Самопоміч" – Київ Сергієм Гусовським та депутатом Ганною Сандаловою.

Дмитро Байраченко зазначив, що ряд нових лабораторних досліджень на території заводу "Радикал" відбувалися 23 і 29 червня 2017 року за ініціативи столичної "Самопомочі".

Своєю чергою, Ганна Сандалова нагадала, що столичний завод "Радикал", який спорудили ще у 1951 році, був один із трьох підприємств в Радянському Союзі, які на той час виробляли рідкісну і необхідну для оборони, енергетики та хімічної промисловості продукцію, для створення якої застосовували ртуть.

Після зупинки виробництва у 1996 році чимало токсичних речовин, зокрема радіоактивних, залишилися в ґрунті та на устаткуванні. Тоді екологічна інспекція зафіксувала на території заводу 134,6 тонни ртуті, 109 тонни сірчаної кислоти, 44 тонни ртутних шламів, 62 тонни соляної кислоти, 12,5 тонни аміаку, 486 тонни – шламів солерозчинення та близько 2500 тонн інших відходів,
– розповіла депутат.

Ганна Сандалова наголосила на тому, що після ліквідації заводу в 2000 році, територію "Радикалу" визнали екологічно небезпечним об’єктом для Києва, оскільки концентрація ртуті на окремих ділянках перевищується у десятки разів.

"У 2006 з цієї території вдалося вивезти 127 тис кг ртуті та 96 тонн забрудненого ртуттю обладнання. Та все ж, приблизно 6-7 тонн ртуті нікуди не ділося. Якщо порахувати це звичайними термометрами, то з цієї кількості ртуті можна зробити їх для усіх жителів планети", – сказала Ганна Сандалова.

Разом із тим, за словами депутата, останні заходи щодо очищення території "Радикалу" в Києві відбувалися в 2012 році. Тоді було визначено можливі шляхи вирішення екологічного лиха. Два з них передбачало очищення території шляхом вивезення небезпечних речовин на підприємства, які нині знаходяться на території так званої "ДНР".

Своєю чергою, Сергій Гусовський нагадав, що при температурі повітря, вищій за +15С, ртуть починає випаровуватися. Тому впродовж останніх років кияни дихають отруйною речовиною, яка спричинює розвиток онкологічних захворювань.

Очищення заводу "Радикал" від ртуті відбувається завдяки легеням киян…Знаючи про цю проблему і нічого не вирішуючи, влада протягом останніх трьох років чинить злочин проти людей. Владі зараз не варто говорити про те, що столиця розвивається. Більше того, не варто "тягнути" через Київраду затвердження нової Стратегії міста, яка включає екологічну складову, але ніяк не вирішує небезпечну для життя і здоров’я киян ситуацію з "Радикалом",
– зазначив Гусовський, порівнявши нинішнє замовчування проблеми із київським заводом із тим, яке спостерігалося після трагедії в Чорнобилі.

Зважаючи на загрозливу для життя киян ситуацію, столична "Самопоміч" наполягає на негайному очищенні території колишнього заводу від ртуті. Від КМДА та столичної влади вимагають запросити експертів, які оцінять повний масштаб екологічної трагедії і розроблять шляхи вирішення проблеми. Зокрема, йдеться про залучення екологів з-за кордону.

Окрім того, депутати звертають увагу на голослівну заяву КМДА про 4,2 мільйона гривень, які нібито передбачили цього року для вивезення хімічних речовин із території "Радикалу": на даний момент програма, яка передбачає ці кошти офіційно не затверджена. Більше того, неможливо визначити, скільки грошей піде на очищення "Радикалу", без актуальної інформації по точну кількість ртуті на території заводу.