На питання, чому вона як міністр не втрутилися на підтримку підприємців, які відкрили приватний дитсадок, де просто не вистачає державних, ексміністерка заявила, що не мала таких повноважень. Про це Новосад розповіла в ексклюзивному інтерв'ю 24 каналу в програмі "Перехресний допит".

Читайте другу частину інтерв'ю з Новосад Про підвищення зарплат вчителям та вплив карантину на навчання: інтерв'ю з Ганною Новосад

"Чому я як міністр не могла втрутитися? Дошкільна освіта зараз, на відміну від університетів чи коледжів, це відповідальність місцевої влади. І в мене як в посадової особи не було жодних повноважень втручатися в те, що відбувалося в місті Києві", – сказала ексміністерка.

За її словами, ящо там дійсно були порушення, втручатися мав Департамент освіти і науки міста Києва, який підзвітний меру міста.

"Ми, безперечно, координуємся, але керівник департаменту звітує не мені, а меру міста Києва – це перше. Друге – при цьому ми як уряд, і це те, де ми маємо повноваження, суттєво дерегулювали і спростили можливість для ведення приватного бізнесу у дошкіллі", – пояснила Новосад.

Дуже важливо зауважити, що тут всі мають нести відповідальність. Для дошкільної освіти та можливості відкривати приватні садочки – має бути ліцензія, яку зараз не так складно отримати. Чому ті, хто відкриває приватні садочки, не хочуть зробити елементарні дії по отриманню ліцензії – це також питання до них. Вони мали б нести відповідальність за те, що робиться. Їх діяльність повинна бути в межах закону,
– підкреслила ексміністерка.

На питання, чи ліцензування є легким, Новосад заперечила.

"Ні, я так не вважаю. Я про це не говорила. Однак якщо ми говоримо про ліцензію на приватні дошкільні заклади, вона була за останні роки суттєво спрощена. Тут потрібно не говорити загальними фразами, а спілкуватися з тими, хто це робить", – підсумувала ексміністерка.

Що відомо про викриття нелегального дитсадка у Києві?

За словами Нацполіції, у приватному будинку в Києві правоохоронці виявили незаконний дитячий садок, який функціонував та утримував понад 10 дітей. Це трапилось у січні 2020 року. Як зазначають правоохоронці, так званий "дитячий садок" не відповідав санітарно-гігієнічним вимогам, була відсутня пожежна безпека, невідповідність норм харчування. До того ж власник не мав ліцензії.

Натомість, громадськість обурилася такій реакції поліції на приватний садочок, якого просто не вистачало у районі. До того ж, батьки були не проти віддавати туди дітей і довіряли вихователям, їм подобалися умови. Також людей здивувало, що такою "спецоперацією" особисто керував цілий начальник одного зі столичних управлінь.

Детальніше про це тут: Орли Авакова в ділі: як горе-поліцейські накрили приватний дитсадок

Дивіться відео повного інтерв'ю з Ганною Новосад у програмі "Перехресний допит"