Оскільки піддані мріють про сильного та розумного короля, перед Філліпом лежав список вишів, які потрібно було закінчити. Спочатку Королівська військова академія, далі – коледж в Оксфорді та нарешті Стенфордський університет. Здавалося, з таким багажем знань принц готовий очолити країну, втім чогось бракувало. А саме життєвого досвіду. Весь цей час монарх крутився тільки серед аристократів та багатіїв, тож уявлення не мав, як живуть прості люди. У Стенфорді про таке не розповідають.

Наставник Філіпа Гастон Дерінг був давнім товаришем Богдана Гаврилишина – того самого, який став натхненником Економічного форуму в Давосі. Так от Гаврилишина попросили привезти принца інкогніто до Києва, щоб той подивився на абсолютно нові реалії життя.

Читайте також: Українська родина, що об'єднала видатних ювелірів, поетів та пластичних хірургів

У жовтні 1990 року Філліп прибув до Києва. Його, як і годиться, поселили у кращому готелі, але монарх у ньому не засиджувався. Саме в цей час у столиці творилась історія – студенти організували безпрецедентну акцію непокори. 15 днів голодування посеред майдану Незалежності. Попри страх насильницького розгону, відрахування з вишів студенти домоглися скасування 6-ої статті Конституції про керівну роль партії, а також відставки Голови Ради Міністрів УРСР.

Принц всі дні проводив з мітингувальниками, розпитував про причини акції й, таким чином, занурювався в історію України. Коли Філіпу набрид готель, Гаврилишин привів його до оселі своїх друзів. Тут знову обговорювали прагнення українців до незалежності. Розмови так затягнулись, що принцу довелося заночувати на підлозі в невеличкій кімнаті.

Читайте також: Українець, який створює спецефекти для голлівудських блокбастерів

Пізніше принц Філіп розповідатиме про своє перебування в Києві, як про один із найцікавіших досвідів у своєму житті. А вже у 2013 році Бельгія вітатиме нового короля, і тут вже ні в кого не залишалося сумнівів – Філіп готовий до цієї ролі.