Про це в ефірі 24 каналу розповів заступник голови МВС Антон Геращенко. І наголосив, що найважливіше – це вберегти життя та здоров'я як українців, так і хасидів.

Важливо Паломництво хасидів в Умані: заборони відвідувати Україну ще немає

Це добре, коли міський голова захищає інтереси виборців і розуміє, що цьогоріч не можна підтримувати питання, щоб десятки тисяч людей приїхали з іншої країни до Умані. Є ризик занести дуже небезпечний вірус,
– зазначив Геращенко.

Тому прийняли державне рішення щодо обмеження паломникам доступу до Умані, тому що здоров'я та життя людей – дорожче. Також це роблять і в інтересах самих паломників. Оскільки, як правило, декілька днів в Умані хасиди вони живуть скупчено – по 20 – 30 людей в кімнатах.

Про обмеження

Заступник глави МВС також наголосив, що конкретні заходи розроблятимуть і затверджуватимуть завтра на засідання комісії щодо надзвичайних ситуацій.

Думаю, що точно не будуть дозволені чартерні авіарейси, якими прибували більшість паломників. Також, можливо, будуть й інші обмеження. До того ж ми братимемо досвід самого Ізраїля, який також обмежив візити паломників у свою державу, а також інших країн,
– підкреслив Геращенко.

Реакція Ізраїля

Від офіційного Ізраїля ще не було жодних реакцій, лише він релігійних громад. Також Геращенко підсумував, що ми маємо повне право на території України приймати ті рішення, які вигідні та корисні для громадян.

Чому хасиди їздять святкувати єврейський Новий рік в Умань?

Рош ха-Шан святкують 2 дні у вересні або жовтні. В Умані похований засновник брацлавського хасидизму Раббі Нахман. Євреї, що сповідують хасидизм вірять, якщо зустріти Новий рік біля його могили, то наступний рік буде щасливим.

Дивіться відео: коментар Геращенка щодо заборони в'їзду хасидів в Україну