Карети, автомобілі, військові літаки та навіть окремі вулиці – такі легендарні декорації збереглися на кіностудії Довженка. Також на студії знаходиться майже 100 тисяч художніх костюмів. Сценічний одяг користується популярністю не лише у кіношників, але і у звичайних людей – одяг можна взяти на прокат. Втім, деякі унікальні костюми нищить волога та міль.

З початку року на оренді костюмів кіностудія заробила 5 мільйонів гривень, а це 16% від річного прибутку. А прибутки кіностудії Довженка невисокі: минулого року заробили лише 31 мільйон гривень.

Читайте також: У Києві один із найбільших архівів Європи може залишитися без даху над головою

Зараз тут знімають лише один фільм. "Таємний щоденник Симона Петлюри", режисером якого є директор студії. Більшість павільйонів стоять порожніми, їх здають в оренду під зйомки телевізійних проектів та реклами. В адміністрації сподіваються на оновлення кіностудії за державні кошти.

За нашими останніми розрахунками потрібно 300 мільйонів гривень, щоб зробити ремонт й оновити техніку, включно з придбанням камер, звукової апаратури і світла, – підкреслив директор кіностудії Олесь Янчук.

Та можновладці вирішили кіношникам замість риби дати вудку. В Міністерстві економіки включили кіностудію до переліку об’єктів приватизації. Кажуть, в центрі Києва є всі можливості створити український Голлівуд. Студією вже цікавились великі американські інвестори.

На студії від ідеї не в захваті. Мовляв, інвесторів відлякують військові дії та корупція в Україні. А ось 17 гектарів землі в центрі Києві до рук забудовників можуть потрапити.