Вибух біля посольства США

На території посольства Сполучених Штатів Америки в Києві в ніч на 8 червня прогримів вибух. Від вибуху невідомого пристрою ніхто не постраждав.

Спершу в поліції нічний вибух кваліфікували як теракт, проте після проведення додаткового огляду місця події перекваліфікували на хуліганство.

Вибух біля посольства США в Києві

Вибух біля посольства США в Києві

"Предмет, який кинули на територію посольства, не міг спричинити нікому шкоди. У зв’язку з цим прийнято рішення про остаточну кваліфікацію цієї події як злісне хуліганство", – заявив голова Національної поліції України Сергій Князєв.

Водночас у посольстві США також заявили, що не вважають інцидент терактом та запевнили, що установа працює в звичайному режимі.

Медична реформа

Проект медичної реформи пройшов голосування у Верховній Раді. Щоправда, лише у першому читанні. І зробили це не з першої спроби.

Цей законопроект гарантує, що держава фінансуватиме екстрену, первинну та паліативну медичну допомогу. Щодо іншої медичної допомоги, то там працюватиме державне страхування та співоплата з пацієнтом. Найважливішим пунктом цього законопроекту є те, що тепер гроші держава виділятиме безпосередньо на хворого, а не на ліжкомісце.

Медична реформа

Медична реформа

Окрім того, медична реформа передбачає, що від кількості пацієнтів залежатиме зарплата лікарів. Але зароблятимуть усі більше. Сімейні лікарі зможуть отримувати від 15 до 25 тисяч гривень. Пацієнти самі обиратимуть, до кого звертатися, не залежно від прописки і це й вирішуватиме суму зарплати конкретного лікаря. Не обійдеться без скорочень. Але лікарям, яких обиратимуть пацієнти, немає за що хвилюватися.

Проте в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що другий законопроект про медичну реформу, яким передбачається внесення змін до Бюджетного кодексу, був провалений. Відтак, законопроект буде знову внесений до Верховної Ради, адже без нього не відбудеться жодних змін.

Загострення в АТО

Протягом 8 червня ситуація у районі проведення АТО залишалася напруженою. Бойовики 18 разів обстріляли позиції сил АТО. Один український військовий загинув, ще шестеро – отримали поранення.

Під вечір бойовики випустили 50 снарядів по селищу Сартана на Донеччині. Обстріл розпочався о 18 годині та тривав півгодини, завдавши значних руйнувань.

Фото наслідків обстрілу Сартани

Фото наслідків обстрілу Сартани

Окрім того, десятки заборонених снарядів ворог випустив поблизу Богданівки, куди ще восени відвели війська. Туди прилетіло близько 15 ворожих мін 120-го калібру та 16 ракет з "Градів". Таких серйозних обстрілів на цих позиціях не було вже кілька місяців, проте повністю бої не припиняються ніколи.

Додамо, що під час одного з ворожих обстрілів під вогонь бойовиків також потрапили житлові квартали Мар'їнки. Внаслідок обстрілу було поранено 50-річну жінку. Постраждалу доправили до лікарні з пораненням стегна.

НАБУ зацікавилося Кличком

Детективи НАБУ зареєстрували кримінальне провадження за фактом можливого вчинення міським головою Києва Віталієм Кличком кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366-1 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації).

Як зясували та повідомили до НАБУ журналісти, Віталій Кличко не вказав у своїй електронній декларації інформацію про нерухомість у Гамбурзі та Лос-Анджелесі, якою користується та де мешкає його родина.