Останнім часом між Міністерством та КМДА тривала запекла суперечка – з’ясовували, кому потрібно передати історичну споруду. Раніше вона мала статус пам'ятки архітектури та містобудування місцевого значення.

До теми Мінкульт визначився з переліком об'єктів, які потраплять під "Велику реставрацію"

Уряд підтримав Мінкульт

Виходить, що уряд став на бік міністерства – саме Кабмін змінив статус споруди.

Уряд змінив категорію пам’яток "Комплекс споруд Контрактової площі" та "Гостинний двір (за проєктними матеріалами архітектора Руска, 1809 рік)" у місті Києві на категорію національного значення, а також присвоїв їм охоронні номери,
– мовиться у повідомленні Мінкульту.

В Міністерстві підкреслили, що Контрактова площа є старовинним майданом, який зберіг свою автентичність та структуру, що вирізняє її з-поміж навколишньої забудови.

А Гостинний двір відіграє центральну композиційну роль в забудові площі та об'єднаний з нею архітектурними особливостями.

Міністерство очікує, що рішення Уряду дозволить Фонду державного майна передати пам’ятку йому в управління, а відтак – почати роботу над протиаварійними та реставраційними роботами.

Передісторія

  • Гостиний двір – це старовинний торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві. Його збудували ще у 1809 році.
  • Однак у 2011 році Кабмін виключив об'єкт з Державного реєстру пам'яток архітектури.
  • Водночас у Києві почався активний рух за збереження будівлі. Активісти оселились там й проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість.
  • У 2012 році міськрада Києва дала "Укрреставрації" в оренду на 5 років землю під Гостинним двором, аби відреконструювати будівлю під торговельно-офісний центр. Активісти обурились таким рішенням.
  • Через місяці діяльності активістів побили та вигнали.
  • 15 грудня 2015 року "Укрреставрація" погодилася законсервувати будівлю Гостинного двору, а 22 грудня Кабінет міністрів підтримав рішення суду про визнання його пам'яткою архітектури.