Позиція Кличка щодо ялівця в центрі Києва

Мер Києва вважає, що з цього питання роблять слона. Він запевнив, що каштани з Хрещатика нікуди не зникнуть. Про це столичний міський голова написав у телеграмі.

Більше про скандал Були каштани, стали туї: кияни обурилися нововведенням щодо озеленення Хрещатика

За його словами, вздовж частини Хрещатика висадили ялівець, але лише там, де тоді не було дерев. Кличко наголосив, що таке рішення – тимчасове.

Наступного року ми плануємо реконструкцію Хрещатика. Її не робили багато років, тільки оновлювали асфальт. Тому цього року висаджувати крупномірні дерева не мало сенсу. А ялівець перед початком ремонту пересадять у парки та сквери міста. Каштани ж пересаджувати не рекомендують. Тому перед реконструкцією їх поки і не висаджували на головній вулиці,
– пояснив київський мер.

Кличко додав, що під час реконструкції врахують попередній досвід. Адже у 1998 році звузили широку бульварну частину вулиці. І каштани опинилися не лише впритул до дороги, а й у небезпеці.

Річ у тім, що

  • на Хрещатику – великий трафік і висока загазованість повітря;
  • суміш, якою посипають дороги взимку, також негативно впливає на дерева;
  • і у підсумку вони слабнуть і хворіють.

"Щоб уникнути цього, під час реконструкції розширять бульварну зелену зону, облаштують стаціонарну систему поливу, лунки дерев буде захищено від потрапляння реагентів. Тобто ми створимо умови, щоб у кожній лунці (а їх від Бессарабської до Європейської площі –49) росли, а не чахли, дерева", – запевнив мер Києва.

Також Кличко пообіцяв, що київська влада буде шукати витривалі сорти. І каштани на Хрещатику у майбутньому будуть.

Що відомо про ялівець на Хрещатику

Це помітили кияни, однак переплутали рослину з туєю. Щоправда, таке нововведення викликало обурення з боку більшості.

Депутатка Київради, членкиня постійної комісії з питань екологічної політики Олеся Пинзеник, зі свого боку, зазначила, що каштанам на Хрещатику – "дуже погано".

На Хрещатику – зараз масовий рух, і вулиця з пішохідної перетворилась на магістраль. Каштанам там – дуже погано. За умови інтенсивного руху каштани сохнуть, особливо ті, що при дорозі. Вихлопні гази мають пагубний вплив на каштанові дерева,
– зауважила вона.

Натомість ялівець, за її словами, – не дуже вимоглива рослина.

Водночас у Київзеленбуді зауважили, що загалом у 50 лунок від вулиці Прорізної до Богдана Хмельницького буде висаджено:

  • 200 кущів ялівцю козацького Gold Coast,
  • 50 дерев ялівцю скельного Skyrocke.

Цікаво Зима в Києві була без снігу, а на прибирання витратили більше, ніж торік

"Висаджені рослини значно покращують естетичний вигляд вулиці, проте є тимчасовим заходом перед початком її реконструкції. Кущі та дерева ялівцю висаджені контейнерним методом посадки, тож їх можна буде легко пересадити у парки та сквери Києва", – зазначили представники комунального підприємства.

Тут додали, що загалом каштани не приживаються вздовж доріг.