День хрещення Київської Русі-України припадає на 28 липня, однак святкові заходи триватимуть два дні. В УПЦ уточнюють, що християни відзначають дві важливі події – 25-річчя Архієрейського Харківського Собору та День пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

День хрещення Київської Русі-України: програма заходів у Києві

27 липня

Молебень на Володимирській гірці: початок о 13:00

Богослужіння очолить Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій. Разом з Його Блаженством будуть молитися архієреї, священики з усіх єпархій УПЦ, а також представники інших Помісних Церков, десятки тисяч вірян з усіх куточків України.

Очікується присутність представників державної влади. Запрошення до участі в молебні було надіслано Президенту України, Прем’єр-міністру, народним депутатам, меру міста Києва та іншим можновладцям.

Хресний хід з чудотворними святинями: початок о 13:30

Молитовна хода вирушить з Володимирської гірки центральними вулицями столиці в Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру.

Всенічне бдіння

По завершенні Хресного ходу Предстоятель Української Православної Церкви у співслужінні архієреїв УПЦ та представників різних Помісних Церков звершить всенічне бдіння на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври.

11 чудотворних ікон зберігатимуться в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських. Помолитися та прикластися до святинь зможуть всі охочі. Храм буде відкритий всю ніч.

28 липня

Божественна літургія: початок о 9:00

Блаженніший Митрополит Онуфрій очолить урочисту Божественну літургію на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври. Під час богослужіння також можна буде вклонитися чудотворним іконам.

Карта перекриття доріг у Києві на 27-28 липня

У зв’язку з урочистими заходами у центрі Києва 27 та 28 липня обмежили рух автомобілів. Від м. "Арсенальна" до Києво-Печерської лаври від самого ранку четверга чергують поліцейські та нацгвардійці.

За інформацією КМДА, 27 та 28 липня вносяться зміни в роботу автобусів № 24, 55, 62, 114, 118 і тролейбусів № 5, 6, 8, 9, 16, 17, 18, 38. Це пов’язано із закриттям руху всіх видів транспорту на вул. Трьохсвятительській, вул. Хрещатик (на відрізку від вул. Б. Хмельницького до Європейської площі), Володимирському узвозі, вул. Грушевського (на відрізку від вул. Шовковичної до Європейської площі). Заходи УПЦ триватимуть 27 липня орієнтовно до 16:30, після закінчення заходів транспорт курсуватиме у звичному режимі.


Схема руху автобуса №55 на 27 липня


Схема руху автобуса №114 на 27 липня


Схема руху автобуса №114 на 27 липня


Схема руху автобусів №24, 114 на 28 липня


Схема руху автобуса №118 на 28 липня

До слова, до річниці хрещення Київської Русі-України повністю відреставровано пам’ятник князю Володимиру у Києві. Роботи тривали з весни.

Нагадаємо, у 2016 році УПЦ МП провела в Україні хресну ходу, яка супроводжувалася блокуваннями та скандалами. 27 липня прочани, які на початку липня вирушили з Донбасу, дістались до Києва. Її апогеєм став спільний молебень на Володимирській гірці. УПЦ КП також влаштувала хресну ходу в Києві, її очолив святійший патріарх Філарет.