Слов’янськ та Краматорськ оговтуються від війни

Мешканці Слов'янська тепер можуть без страху виходити на вулиці рідного міста. Відразу ж з після встановлення українського прапора у міста почали направляти гуманітарну допомогу.

Дуже рада, що прийшли наші війська, — жителька Слов'янська.

8 липня у звільнений Слов’янськ прибув президент України Петро Порошенко. Президент заявив, що у місті уже відновлено подачу електроенергії за тимчасовою схемою.

Також він зазначив, що українські ремонтні бригади зроблять усе, щоб повернути місто до нормального життя. Місцева влада, своєю чергою, повинна відновити житловий фонд, щоб люди мали куди повернутися.

Порошенко також призначив начальника міліції Горлівки, полковника Андрія Крищенка тимчасовим виконувачем обов’язків Слов’янської райдержадміністрації.

Терористи обстілюють мирних жителів

У понеділок, бойовики обстріляли житлові квартали Луганська та передмістя з установок град, а місцевий аеропорт, який контролюють українські військові, опинився під вогнем шести танків.

В Авдіївці Донецької області бойовики відкрили вогонь по пасажирському автобусу. Жертвою нападу стала пенсіонерка. Ще двоє людей загинули у Луганську. Там артилерійський снаряд розірвався біля маршрутки. Під вогонь також потрапили тролейбусне депо, торговий центр та кілька житлових будинків. В одному з них знесло дах.

Внаслідок обстрілу автобуса на Луганщині - загинули 4 шахтарів, ще 16 отримали поранення. Угруповання Безлера підриває мости - один з них - між Горлівкою та Дзержинськом.

Вчора в результаті бойових дій в Петровському районі міста Донецька загинули 6 людей.

У Києві прощались з митрополитом Володимиром

В Києві відбувся похорон митрополита Володимира. Відспівування глави Української православної церкви Московського патріархату пройшло на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври.

Владику поховали на братському кладовищі Києво-Печерської лаври біля храму Різдва Богородиці.

До слова, патріарх Російської православної церкви Кирил, вирішив не їхати до Києва на відспівування і похорони митрополита Київського Володимира, щоб уникнути провокацій. Експерти, своєю чергою вважають, що після смерті Володимира курс УПЦ, яка підпорядковується Москві, не стане більш проросійським.

Кривава п’ятниця

Ранок п’ятниці почався повідомленнями про обстріл з боку терористів. За даними керівника групи "Інформаційний опір" Дмитра Тимчука, протягом ночі було поранено семеро українських силовиків.

Згодом активіст Майдану Володимир Парасюк повідомив про те, що близько 5 ранку біля села Зеленопілля, що на Луганщині, терористи з "Граду" обстріляли українських військових.

Велика кількість поранених і вбитих. Зв’язку немає, все згоріло. Підмога не приходить. Про цей жах мені повідомив мій побратим, який зараз там,
— зазначив Парасюк

Речник АТО Владислав Селезньов поінформував, що за добу в зоні АТО загинуло 23 військовослужбовці Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України.

Цю інформацію підтвердили у РНБО.

Родичі загиблих на Майдані питали у президента: Небесна сотня – герої?

8 липня з самого ранку представники родин героїв Небесної сотні зібралися біля стін Адміністрації Президента України на вулиці Банковій у Києві й вимагали, аби глава держави вийшов до них. Основна вимога — визнання членів Небесної Сотні Героями України.

Пізніше Порошенко таки зустрівся з родичами загиблих. За словами одного з учасників зустрічі, Порошенко запропонував нагородити загиблих майданівців орденом Небесної сотні. Остаточне рішення щодо надання загиблим звання Герой України буде ухвалене згодом.

Ярема пригрозив розігнати Майдан

Генеральний прокурор Віталій Ярема вимагає в активістів Майдану негайного звільнення захоплених приміщень у центрі Києва, в іншому випадку порушникам закону світить кримінальна відповідальність.

Генеральний прокурор Віталій Ярема планує звернутися до Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України з проханням вжити невідкладних заходів для встановлення правопорядку в центрі Києва та звільнення захоплених протестувальниками адміністративних будівель.

Крім того, Генпрокурор не виключає силового варіанту, якщо мешканці наметового містечка на Майдані й активісти, які продовжують перебувати в адміністративних будівлях в центрі Києва, нададуть збройний опір правоохоронцям при виселенні їх з займаних територій.

Зброю в Донбас поставляє Росія

Кремлівський пропагандист Сергій Кургінян, який підтримує терористичні організації “ДНР” та “ЛНР”, на камеру сказав, що Росія постачала зброю і техніку бойовикам.

У мережі з’явився відеозапис, де Кургінян розмовляє з Павлом Губарєвим та іншими терорстами зі Слов’янська.