Ігор Мустеца

Грудень 2013 року. По західних містах котиться хвиля студентських страйків. Хоч і не так жорстоко, як у Києві, але небайдужій молоді дістається сповна. Не оминула ця участь і Чернівці. Тамтешні студенти були фігурантами справ щодо так званих "масових" заворушень. Для більшості з них – це вже в минулому. Але ж законники, які тоді пред'являли звинувачення, воліють не згадувати про такі факти в трудовій біографії. Закон "Про очищення влади" міг перекреслити їм прокурорське майбутнє на цілих 10 років.

Читайте також: Якими статками володіють одіозні прокурори Закарпаття: резонансне розслідування

За словами активістів, Ігор Мустеца – це один з так званих "катів Майдану", за якого не просто заступались зверху, а ще й сприяли його кар'єрі. З простого заступника прокурора району після майданівських справ у 2014 році він став заступником прокурора Чернівецької області. І на цій посаді перебуває до тепер. Чинний глава ГПУ Юрій Луценко навіть відзначив Ігоря Мустецу званням "Заслужений юрист України".

Андрій Уздемир

Солом'янська прокуратура міста Києва. Левова частка її працівників разом з іншими законниками різних столичних прокуратур увійшли до так званої "слідчої групи" у справах масових заворушень. Списки цих прокурорів у відомстві до тепер бережуть, мов зіницю ока. Однак, як з'ясували журналісти, у "слідчій групі" був Андрій Уздемир – працівник прокуратури в Голосіївському районі.

У справі проти одного з учасників протесту Солом'янський суд обрав запобіжний захід – тримання під вартою. Прокурор Уздемир чітко вказує найтяжчі наслідки, просить суд погодити арешт. Не врятувала тоді підсудного майданівця і апеляція. Революція Гідності перемогла, тож для майданівського прокурора Уздемира цей факт дорівнював звільненню з прокурорських лав за зраду присязі. І таки це сталося 23 вересня 2014 року.

Читайте також: Резонансне розслідування про "затишне співіснування" прокурорів та депутатів

Своє звільнення законник тріумфально оскаржив у суді. Окрім посади, служителі Феміди навіть повернули Уздемиру і заробітну плату за увесь час від звільнення. І тепер він знову працює в переформатованій Київській прокуратурі №3, справно ходить на роботу та представляє державне обвинувачення у судах. На всі питання – одна відповідь: "Ні перед ким Андрій Уздемир не буде відповідати за скоєне".

Олег Грицак

Взимку 2014 року Олександр Кравцов був у одному з екіпажів "Автомайдану". Тоді до нього та інших активістів застосували справжні тортури, а після цього просто кинули за ґрати. За півтори доби на активістів "пошили" декілька томів справи. Одразу ж повезли до суду, де вже чекали працівники Оболонської прокуратури.

Основний прокурор по нашій справі був Яцук. Але приходив з ним молодий помічник. Його прізвище, здається, було Грицак,
– розповів учасник Революції Гідності Олександр Кравцов.

Молодий прокурор Олег Грицак мав стрімку кар'єру. Син чинного голови СБУ судив учасників Євромайдану, а згодом очолив відділ нагляду за СБУ в обласній прокуратурі.

Якими статками володіють "кати Майдану" та які деталі минулого сина Василя Грицака вдалося віднайти – дивіться у резонансному розслідуванні журналістів програми "ЦРУ".