Напередодні магазин розтрощили невдоволені активісти, коли дізнались, що його власники позбулись революційних портретів Лесі Українки, Івана Франка й Тараса Шевченка. Місце, де були графіті зареєстровані Мінкультом, як пам'ятка історії. Те що їх замалювали, обурило всіх: від родин загиблих до Міністра культури.

Приміщення належить академії Наук України. Там шоковані вчинком працівників магазину. Обіцяють розірвати договір оренди.

Власник салону Ігор Доценко переконує, що магазин просто зачиняється на ремонт. Через добу після знищення революційних графіті він різко змінив риторику і почав заперечувати, що це зробили за його вказівкою. Каже, це робота провокаторів, яких він не знає.Каже, саме тоді, його й сфотографували. Та скаржиться на екстремістів.

Створили ситуацію, що хтось винен і одразу прийшли екстремісти, які показали, що вони живі, що вони і далі готові палити шини, влаштовувати вандалізм,
– сказав власник магазину "Емпоріум" Ігор Доценко.

Також божиться, що хоче повернути портрети. Але ще вчора називав це графіті "трафаретним мистецтвом", яке час від часу стирають комунальники.

Читайте також: Одним соромом відповіли на інший, – Вакарчук засудив дії радикалів на Грушевського

Автор "Ікон революції" вуличний художник "Соціопат" пообіцяв відновити портрети, якщо цьому сприятимуть державні органи. Домовитись з митцем про реставрацію робіт намагається Інститут Національної пам'яті та Міністерство культури.

Чи це буде реставрація ,чи це буде відновлення зображень, так, автор має трафарети, може їх в повній мірі відновити і в жодному випадку це відновлення не буде вандалізмом,
– заявив голова Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович.

Хто знищив революційну культурну пам'ятку: власник "Емпоріуму" чи провокатори – з’ясують в прокуратурі. Кримінальну справу вже порушили і винним загрожує до 3 років позбавлення волі.