"За результатами громадських обговорень, комісія підтримала рішення, що вулиця Проектна в Шевченківському районі має бути перейменована на честь Аміни Окуєвої, а вулиця Іскрівська у Солом'янському районі має бути перейменована на вулицю Джохара Дудаєва", – повідомив муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" Саїд Ісмагілов.

Читайте також: На честь Аміни Окуєвої назвали новонароджену дівчинку в Одесі

Вулиці отримають нові назви, якщо відповідні рішення підтримають ще комісія із самоврядування та комісія з питань культури. Якщо це станеться, то рішення винесуть на остаточне голосування на пленарному засіданні КМДА.

"Маємо надію, що всі комісії та депутати Київради підтримають бажання громадськості, та в Києві з'являться вулиці Аміни Окуємої та Джохара Дудаєва", – додав Ісмагілов.

Хто така Аміна Окуєва? Громадська активістка, медик та військовослужбовець. Народилась в Одесі, жила у Москві та Грозному. В Україну повернулась у 2003 році. Жінка сповідувала мусульманство, тому завжди носила хіджаб. Під час Євромайдану Окуєва вступила до "Самооборони", була лікарем 8-ої Афганської сотні. З початком бойових бій на Донбасі у липні 2014 року пішла на війну добровольцем на стороні України. Воювала у складі чеченського батальйону імені Джохара Дудаєва, який згодом перейшов до підрозділу Нацгвардії "Київ-2". Брала участь у запеклих боях біля Дебальцевого. При цьому, згідно з документами, Окуєва була фельдшером на фронті.

Після закінчення війни на Донбасі Окуєва планувала стати учасником миротворчої місії. Жінка гостро критикувала як російську владу, так і чеченську.

30 жовтня 2017 року під Києвом диверсанти розстріляли авто, в якому їхала Окуєва та її чоловік Адам Осмаєв. Унаслідок нападу жінка загинула. Голована версія вбивства – помста з боку російських терористичних диверсійних угруповань, які діють за підтримки російських спецслужб. Проте вбивць Окуєвої досі не знайшли, а влітку 2018 року генпрокурор Юрій Луценко сповістив про відсутність прогресу в розслідування справи.

Хто такий Джохар Дудаєв? Чеченський військовий, державний та політичний діяч, лідер чеченського визвольного руху у 1990-х роках, перший президент Чеченської Республіки Ічкерія. У минулому Джохар був генерал-майором авіації Радянської армії.

Дудаєва вбили у 1996 році під час Першої Чеченської війни. Він загинув від вибуху ракети під час розмови по телефону з депутатом Державної думи Росії Костянтином Боровим. Наказ про вбивство Дудаєва видав особисто президент Росії Борис Єльцин.