За кілька годин до

Читайте також: Інавгурація Володимира Зеленського: коротко про головне

Поки тривали останні приготування перед початком церемонії, усі охочі її побачити приходили до Верховної Ради. Люди стояли за спеціальною огорожею, із собою приносять плакати, деякі – в українському традиційному вбранні. До входу у Верховну Раду традиційно вела червона доріжка.

Згодом до парламенту приходили також гості церемонії, серед них – нардепи, члени команди новообраного Президента володимира Зеленського та його колеги із "95 кварталу".

В об'єктиви фотокамер потрапили і нардепи – зокрема, Борислав Береза. Окрім того, вже прийшов генерал ЗСУ Віктор Муженко.


На урочисте засідання Верховної Ради прибули також предстоятель Православної церкви України Епіфаній та почесний патріарх ПЦУ Філарет. Як відомо, між ними протягом останнього часу спалахнув конфілкт.

Святійший патріарх Філарет є моральним авторитетом, який зробив багато для становлення незалежної української помісної православної церкви, тому він повинен бути присутнім на таких урочистих заходах, які пов’язані загалом з нашою українською державою,
– сказав Епіфаній про присутність патріарха.

Також в сесійній залі були присутні предстоятелі церков і релігійних об’єднань України.

Відео: що відбувається у ВРУ та навколо неї

Читайте також: Центр Києва перекрили перед інавгурацією Зеленського: фото

Програма заходів інавгурації Володимира Зеленського:

10:00 – 11:00 – участь Президента України Володимира Зеленського в урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди складення присяги Українському народові;

11:05 – 11:20 – участь Президента України Володимира Зеленського в церемонії представлення командувачів видами Збройних Сил України та у церемонії підняття Державного прапора України (захід пройде у Маріїнському палаці);

11:20 – 11:50 – вітання з боку Президента України Володимира Зеленського та першої леді Олени Зеленської очільників іноземних делегацій (захід пройде у Маріїнському палаці);

12:00 – 13:30 – участь Президента України Володимира Зеленського у прийнятті очільників іноземних делегацій з нагоди інавгурації (захід пройде у Маріїнському палаці);

14:30 – 17.00 (орієнтовно) – двосторонні зустрічі Президента України Володимира Зеленського з очільниками іноземних делегацій (захід пройде в Адміністрації Президента).

Поява Зеленського

Читайте також: Зеленський назвав своє головне завдання як Президента України

Присутні реагували на прихід Володимира Зеленського емоційно – і так їм відповів новообраний гарант. Прийшовши до Верховної Ради, він вітався та фотографувався із українцями, що прийшли подивитись на церемонію.

Інавгурація Володимира Зеленського
Зеленський фотографується перед Верховною Радою/ Фото 24 канал

Читайте також: Володимир Зеленський привітався з українцями біля Верховної Ради: емоційні фото


Зеленський перед інавгурацією/ Фото 24 канал

Привітавшись із людьми, Володимир Зеленський зайшов до парламенту.


Володимир Зеленський зайшов до Верховної Ради/ фото 24 канал

Урочиста церемонія

Читайте також: Я розпускаю Верховну Раду, – Зеленський

На інавгурації новообраного Президента України Володимира Зеленського присутні Петро Порошенко та три колишні президенти України: Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

Інавгурація Зеленського
Президенти України на інавгурації Зеленського/ Джерело: ukrinform.ua


Порошенко та Ющенко/ Джерело: afp.com

Окрім того, у залі були голова Центральної виборчої комісії, Національного банку України, Конституційного суду України, Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Рахункової палати, Уповноважений ВР з прав людини, генеральний прокурор, голова Служби безпеки України, київський міський голова.

Інавгурація Зеленського
Урочисте засідання Верховної Ради/ Джерело: president.gov.ua

В урочистому засіданні Верховної ради України беруть участь високоповажні іноземні гості. Приїхали 5 президентів – Грузії, Естонії, Угорщини, Латвії та Литви.


Володимир Зеленський тримає булаву/ Джерело:
president.gov.ua

Під час своєї першої промови новообраний президент зробив відразу кілька гучних заяв – зокрема, про розпуск Верховної Ради, низку звільнень та найголовніші завдання.


Володимир Зеленський приймає присягу/ Джерело: president.gov.ua


Зеленський присягає/ Getty images

Читайте також: Можете взяти ручку, аркуш та звільнити свої місця, – Зеленський звернувся до уряду


Зеленський у ВР/ Джерело: afp.com

Промова Президента України Володимира Зеленського у Верховній Раді під час інавгурації: дивіться відео

Урочисте засідання з нагоди інавгурації Президента України оголошую закритим. Дякую усім за участь. Було весело,
– сказав після промови Зеленського спікер ВР Андрій Парубій.


Володимир Зеленський виходить з Верховної Ради/ Getty images

Згодом Президент України Володимир Зеленський узяв участь у церемонії представлення командувачів видами Збройних сил України.

Читайте також: Інавгурація Зеленського: хто зі світових лідерів приїхав до України

Які офіційні результати виборів?23 квітня Центральна виборча комісія підрахувала 100% голосів президентських виборів. Володимир Зеленський отримав 73,22% голосів, а Петро Порошенко – 24,45%. Відрив між кандидатами – майже 49%.

результати виборів