Працівники картографічного центру Києва оновлюють карти Донеччини та Луганщини в електронному варіанті: відмічають нові або зруйновані дороги, додають або стирають будівлі. Карти відправляють друкувати до відділу оперативного видання. А їхні ескізи наносять на спеціальні пластини. Після цього укомплектовані тиражі несуть на склад, де вони чекають відправки на Донбас. Військова "поштова" машина за раз може перевезти 80 тисяч паперових карт.

Що ж до електронних карт та навігації, то ні планшетів, ні навігаторів на озброєнні у наших військових немає. Лише декілька, що купили волонтери. Та за словами активістів, які постійно допомагають українським військовим і не з чуток знають про всі їхні проблеми – паперові карти непрактичні й поки їх довезуть, оновлена на них місцевість вже може не збігатися з реаліями.

У Міноборони допомогти не проти, та спочатку треба змінити закон. Тому, що за діючим – кошти з бюджету на сучасну навігацію та гаджети не можна виділяти. Вони в ньому не прописані. Як зазначили в міністерстві, це мають в першу чергу зробити комбати, які пройшли до нового Парламенту.