Таку версію розповів директор комунального підприємства з утримання зелених насаджень Шевченківського району Києва Олександр Цимбалюк.

"І спонсорські саджанці в кількості 115 дерев, і саджанці, придбані за кошти комунальних підприємств, купувалися у одного і того ж розсадника (італійської фірми Viva Sandro Brunchi). Якщо подивитися, то на Хрещатику абсолютно ідентичний посадковий матеріал, і я абсолютно впевнений, що це підміна саме звідти", - сказав він.

Чиновник наголосив, що подав заяву про звільнення.

"Я прийняв рішення і вчора подав заяву на ім'я Гереги про своє звільнення. Поки розпоряджень не отримав", - розповів він.

Він додав, що звільняється не через каштани, це просто його особисте рішення.

Цимбалюк розповів, що комунальне підприємство, яке він очолює, провело тендер на закупівлю і висадку каштанів Бріоті за рішенням КМДА.

У тендері взяли участь чотири компанії. Найвигіднішу пропозицію запропонувало ТОВ "Професійний садівник". Згідно з договором, КП повинно було оплатити 2,96 мільйонів гривень за закупівлю і висадку саджанців каштанів "Бріоті".

"При цьому підприємство сплатило лише аванс, як це і було передбачено в договорі. Сума авансу склала 1,5 мільйона гривень", - розповів Цимбалюк.

У квітні на Хрещатику висадили саджанці привезені з Північної Італії каштанів "Бріотті", які мали б зацвісти червоними квітами. У "Зеленбуді" запевняли, що цей сорт дерев - найвитриваліший серед каштанів у всьому світі, і вони стійкі до захворювань.

Перевірка показала, що висаджені дерева переважно є звичайними кінськими каштанами - із 289 дерев вимогам КМДА відповідають лише два.

Прокуратура Києва відкрила провадження за зловживання під час закупівлі каштанів, висаджених на Хрещатику. Правоохоронці встановили факти розтрати та привласнення бюджетних коштів на суму майже мільйон гривень.