Будинок Сікорського є пам'яткою архітектури національного значення. Вже багато років будинок потребує серйозної реконструкції, яку не може здійснити власник – ДП "Готель Козацький", яке належить до Міністерства оборони.

Читайте також Кличко різко пояснив Офісу президента чому не можуть добудувати Дарницький міст

Столична влада та Віталій Кличко неодноразово наголошували про необхідність передачі будинку Сікорського на баланс міста. Але військові не поспішають, тим часом споруда перетворилась у будинок-привид, у якому можна знімати фільми жахів.

Мінкульт проти Міноборони

Міністерство культури подало позов до Окружного адміністративного суду Києва, до них долучився також й заступник генерального прокурора. Відповідачами будуть – Міноборони та ДП "Готель Козацький".

Заявники вимагають привести будинок авіаконструктора в належний вигляд. Крім того, вони просять зобов'язати Міноборони укласти з Мінкультом охоронний договір, який допоможе захистити цю будівлю.

Передісторія

  • Під час Другої світової війни у будинку розміщувався штаб і командний пункт Київського корпусу протиповітряної оборони, а у 1950-х роках на місці фасадного будинку був побудований готель "Червона зірка" Київського військового округу.
  • 2000 року садиба Сікорського була передана в оренду на 49 років благодійного фонду "Музей історії повітроплавання і авіації імені Сікорського", пов'язаного з одіозним Нестором Шуфричем.
  • Попри зобов'язання фонду відновити будівлю жодного ремонту вона не зазнала, продовжуючи руйнуватися. 2016 року рішенням Київського апеляційного господарського суду будинок Сікорського був повернутий у власність Міністерства оборони.