Експонати виставки розташовані у 2 залах – "історичні витоки державних емблем" та "історія Великого герба України". Про це повідомляє Укрінформ.

Читайте також У Києві влада обіцяє добудувати покинуті забудовниками об’єкти

"Експозиція виставки сформована з близько 60 артефактів, третину з них представлено для публічного огляду вперше. Ці експонати невідомі не тільки широкому загалу, а й вузькому колу науковців", – розповів куратор виставки, історик Юрій Савчук.

Що можна побачити на виставці:

  • Вперше відвідувачі матимуть змогу ознайомитися з печаткою Української Держави, виготовленої за ескізом Василя Кричевського, та печаткою Державного секретарства авторства Георгія Нарбута.
  • В експозиції буде представлено ескіз печатки Державного секретарства з колекції Національного художнього музею та оригінальну матрицю, про існування якої не було відомо понад століття.
  • На особливу увагу також заслуговують інші унікальні пам’ятки з колекції музею Шереметьєвих.
  • Вперше широкому загалу представлені печатки українських гетьманів. Зокрема фундатора Козацької Держави – гетьмана Богдана Хмельницького та гетьмана Івана Скоропадського.
  • Глядач уперше зможе цілісно ознайомитися з повним альбомом "Державні відзнаки України" визначного українського геральдика Миколи Битинського, він виготовив сімнадцять кольорових малюнків державних гербів, прапорів та печаток на замовлення Уряду УНР в екзилі у 1939 році.

Проєкт триватиме до 24 січня 2021 року.

Виставка, присвячена Великому гербу України: дивіться фото

Виставка буде працювати у 2 форматах:

  • екскурсії виставкою за попередньою реєстрацією, які проводитиме куратор проєкту, історик Юрій Савчук;
  • стріми публічних заходів та екскурсій.

Також на новому YouTube каналі будуть доступні спеціальні відео за матеріалами виставки.

Днями Кабмін обрав найкращий ескіз великого Державного Герба України. У Конкурсі брали участь 112 робіт. Схвалення журі викликав проєкт Олексія Кохана. Цей вибір спровокував хвилю невдоволення у соцмережах, де миттєво заявили про себе спеціалісти з геральдики. Вони жорстко розкритикували проєкт-переможець. Також знову побачили світ попередні роботи Кохана – за часів СРСР він співпрацював с сатиричним журналом "Перець", на шпальтах якого нещадно громив "українських буржуазних націоналістів".