Прямо на вході колишнього заводу можна почути неприємний запах. Його виділяє хлорпарафін, який розлитий просто посеред вулиці. Однак він ніякої небезпеки для людини не несе. Принаймні у повітрі. Небезпечніша набагато сама ртуть, яка не виділяє запах, однак її випари доволі небезпечні для людини.

Чиста ртуть тут на кожному кроці. Навіть спеціальних приладів не потрібно, аби її знайти.

Читайте також: Депутат від БПП активно лобіює інтереси фірми, яка зберігає токсичні відходи

Ще на початку 2000-их тут відбувалась утилізація небезпечних речовин з ліквідованого заводу. Тоді на це держава виділяла гроші. Встигли вивезти 80 тонн чистої ртуті. Потім фінансування припинили. Тож ртуть залишилася просто на території, за декілька сотень метрів від Дарницького ринку та новобудов.

Але це ще не все. Ртуть може потрапити у ґрунтові води.

Вона може потрапити в ґрунтові води і розчинитися у них. По різних оцінках вся лівобережна Україна може бути уражена, якщо ртутні сполуки попадуть у Дніпро. А це близько 15 мільйонів людей,
– зазначила куратор еконапрямку "Об'єднання "Самопоміч" у Київраді Світлана Бондаренко.

Цього року столична влада виділить 4 мільйони гривень на вивезення відходів, однак екологи кажуть цього замало. Щоб вивезти все, підрахували експерти, потрібно понад 200 мільйонів гривень.

А тим часом випари продовжують отруювати людей. На окремих ділянках заводу концентрація ртуті у сто разів перевищує допустимі норми.