Програма цьогорічних заходів КиївПрайду розпочалася 14 червня, маршем рівності 23 червня вона завершується. Організатори повідомляють, що участь у марші взяли понад 8 тисяч людей.

Дізнайтеся: У столиці через "КиївПрайд" обмежать рух: які вулиці перекриють

Правоохоронці узяли маршрут прайду під посилений контроль ще з вечора 22 червня. у столиці чергувало понад 1000 силовиків. Підходи до парку Шевченка перекрили кордонами силовиків і металевою сіткою.


Поліція на Марші рівності 2019/ Фото Антона Голобородька (24 канал)


Правоохоронці патрулюють центр Києва/ Фото Антона Голобородька (24 канал)


До охорони залучили навіть кінну поліцію/ Фото Антона Голобородька (24 канал)

КиївПрайд
Охорона на КиївПрайді/ Фото Антона Голобородька (24 канал)

Противники прайду прийшли ще вранці – задовго до початку прайду. Зокрема, понад півсотні молодиків перекрили вулицю Володимирську, по якій повинні пройти учасники маршу рівності. Із собою вони принесли пластикові стільці, які і розставили посеред вулиці.

Без сутичок не обійшлось: КиївПрайд 2019: перші провокації та затримання на Марші рівності

Противники Маршу рівності також узяли із собою плакати:


Фото Антона Голобородька (24 канал)

противники КиївПрайду
Фото Антона Голобородька (24 канал)

Колону розпочали формувати близько 9:00, однак навіть через годину люди підходили та приєднувались. Учасники зазначають, що ця кількість людей видається їм найбільшою за останні роки.

Учасники КиївПрайду/Фото Антона Голобородька (24 канал)

Зрештою, блтзбко 10:00 колона розпочала рух. Правоохоронці оточили учасників, аби запобігти агресії з боку противників акції.

Противники таки увірвались в колону, однак правоохоронцям вдалось їх швиденько витіснити.

Вперше участь у Марші рівності цього року взяли українські захисники. Тридцять ЛГБТ-військових йшли окремою колоною на КиївПрайді.

"Саме через гомофобів, зокрема гомофобних командирів, ці люди не можуть заявити про себе. Ці люди такі самі, але вони живуть, на жаль, прихованим життям. Це дуже прикро, адже вони воюють за волю людей, за наші права в тому числі", – розповів один із учасників колони, доброволець батальйону "Донбас" Віктор Пилипенко у коментарі "Громадському".

Дивіться на відео, як правоохоронці охороняють КиївПрайд:

У зв’язку з Київпрайдом у столиці обмежили рух центральними вулицями міста. Окрім того, у Києві закрили на вхід і вихід станції метро "Театральна", "Площа Льва Толстого" і "Палац спорту". попри поодинокі інциденти постраждалих серед учасників КиївПрайду немає.

Це цікаво: Як реагувати батькам, якщо дитина гомосексуал: поради психолога

Що таке КиївПрайд? Українська громадська організація, яка бореться за права ЛГБТ-спільнот та займається формуванням поваги до цих прав у суспільстві. Програма КиївПрайду – це різні культурно-просвітницькі заходи. Їхня мета – розповісти про проблеми ЛГБТ-спільноти в Україні та про буденне життя її представників.

Дивіться відео кореспондента 24 каналу з КиївПрайду:

ЛГБТ права захист Європа рейтинг статистика інфографіка
Де в Європі найбільше захищені права ЛГБТ-спільноти/ інфографіка 24 каналу