Поліція вилучила в них знаряддя для підготовки провокацій. Відомо, що вік порушників – від 18 до 48 років. Цим людям загрожує від трьох до семи років ув’язнення, передають у Нацполіції Києва.

Ще перед початком маршу понад півсотні молодиків перекрили вулицю Володимирську, по якій пройшли учасники Київпрайду. Із собою вони принесли пластикові стільці, які і розставили посеред вулиці.

Зверніть увагу: У столиці через "КиївПрайд" обмежать рух: які вулиці перекриють

Весь периметр тримала в оточенні понад тисяча правоохоронців. Підходи до парку Шевченка були перекриті кордонами силовиків і металевою сіткою.


Противники Київпрайду у центрі Києва


Молодики перекрили вулицю Володимирську

Окрім того, на контракцію Маршу Рівності планували пронести екскременти, розфасовані по презервативах, пише "Громадське". Противники Маршу планували закидати нечистотами учасників прайду та представників поліції. Однак правоохоронці цю провокацію попередили.

На Парковій зупинили автобус, який віз у центр 200 таких "снарядів" із лайном. Щоб наповнити кондоми фекаліями, на Жуковому острові працювала ціла "лайнолабораторія". А щоб отримати біоматеріал, як зізналися затримані, вони розібрали 4 біотуалети,
– розповів начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

Як тільки учасники Маршу рівності розпочали ходу, один із противників Київпрайду напав на початок колони. Так виникла перша сутичка. Поліція миттєво розігнала нападників, і хода продовжила свій рух.

Організатори Маршу рівності в Києві заявляють, що захід завершився без жодних пригод, передає "Інтерфакс-Україна".

Марш рівності успішно завершився без будь-яких ексцесів. У нас були контрдемонстрацій, але поліція виконала свою роботу, і марш пройшов безпечно і комфортно для учасників і учасниць,
– сказала на брифінгу після Маршу виконавчий директор ГО "КиївПрайд" Руслана Панухнік.

За попередніми підрахунками, в Марші взяли участь понад 8 тисяч учасників.

При цьому Панухнік зазначила, що під час ходи марш міняв свій маршрут через демонстрації й акції противників.

Читайте також: У мерії Сум оскандалились заявою про ЛГБТ-марші в концтаборах: що відомо

Проте близько 18:00 стало відомо про те, що щонайменше двох учасників Маршу рівності побили невідомі. Агресивно налаштовані чоловіки вистежили після КиївПрайду маріупольського активіста Сергія Моржова і його друга, розприскали на них перцевий газ та били ногами. Хлопці викликали поліцію.

Що таке КиївПрайд?Українська громадська організація, яка бореться за права ЛГБТ-спільнот та займається формуванням поваги до цих прав у суспільстві. Програма КиївПрайду – це різні культурно-просвітницькі заходи. Їхня мета – розповісти про проблеми ЛГБТ-спільноти в Україні та про буденне життя її представників.

Тематикою Київпрайду 2019 стала "Свобода. Єдність. Боротьба", а головним гаслом "Наша традиція – це свобода". Протягом тижня всі охочі могли брати участь у дискусіях, воркшопах, відвідати презентації фотовиставки та кінопокази, присвячені питанню захисту прав ЛГБТ+.

Проведення маршу рівності усі 5 років супроводжується провокаціями з боку радикальних та консервативних організацій, які звинувачували учасників в "руйнуванні традиційних цінностей".


Де в Європі найбільше захищені права ЛГБТ-спільноти