Документ авторства голови фракції "Об’єднання "Самопоміч" Сергія Гусовського набрав 56 голосів "За" з 61-го необхідного.

Читайте також: Патріарха Варфоломія запрошують до Києва, щоб відвідати місце хрещення Русі на Поштовій площі

Документ передбачав ініціювання припинення договору з інвестором будівництва підземного ТРЦ на Поштовій Площі ТОВ "Хенсфорд-Україна" та прийняття об’єкту незавершеного будівництва до комунальної власності Києва. Також в документі йшлося про продовження виконання археологічних робіт і проведення відкритого міжнародного конкурсу на найкращий проект майбутнього музею. Зазначимо, що вагому частину проекту рішення сформулювали на основі пропозицій від Музею історії Києва: науковці та історики напрацювали конструктивні ідеї щодо організації майбутнього музею.

Водночас, голова комісії Київради з питань культури Вікторія Муха презентувала низку правок до проекту рішення, які знівелювали всю суть документа. До прикладу, йшлося про заміну понять з "ініціювати припинення договору" на "вивчити можливість ініціювання припинення договору". Пропозиції Вікторії Мухи викликала в залі дискусію і розподілила голоси депутатів. В результаті, "за" створення музею на Поштовій площі проголосували фракції "Об’єднання "Самопоміч", ВО "Батьківщина", "Єдність" і ВО "Свобода". Своєю чергою, депутати провладної фракції "Солідарність" за проект рішення не голосували (або утрималися від голосування), що і забезпечило документу "провал".

Сергій Гусовський заявив, що "непідтримка" проекту рішення за створення музею на Поштовій – дуже показова і краща за будь-які обіцянки та декларації. Адже всі, хто не підтримував цей документ, показали, що для них в пріорітеті: збереження минулого Києва чи захист інтересів "часів Януковича".

Що я пропоную робити зараз? Прошу тримати спокій. Ми маємо право, яке дозволяє повернутися до розгляду цього питання на наступному пленарному засіданні. Сьогодні, на жаль, немає міського голови. Він десь за кордоном. В нього, мабуть, є більш важливі справи. Він повернеться і ми побачимо його голосування. Щоб ніхто потім не говорив, що невідомо, кого він підтримував. Можливо, міський голова й підтримує це рішення...,
– прокоментував подію депутат.

Сергій Гусовський також закликав киян не вдаватися на провокації. Натомість звернувся до жителів столиці з проханням підтримати збереження історичного Києва під час майбутнього пленарного засідання.

"Я сподіваюся, що наше рідне місто врешті-решт вийде на вулицю і зрозуміє, що якщо громада не виходить, то "щурі" голосують і приймають потрібне їм рішення", – резюмував депутат.

Додамо, що 19 квітня за проект рішення про створення музею на Поштовій депутати проголосували в першому читанні.

Нагадаємо, 7 червня під стінами Київради відбулася громадська акція "День небайдужості" в підтримку створення музею на Поштовій площі. Під час заходу кияни отримали вхідні квитки, стали в чергу і пройшли через символічний вхід в майбутній музей.

Детальніше про розвиток подій на Поштовій – читайте тут.