Новонароджених немовлят вдавалося переправляти за кордон завдяки укладенню фіктивних шлюбів з українками. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

Дивіться також У Києві чоловік напав на поліцейського та прострелив йому ноги: деталі

Учасники групи шукали іноземців, які виявили бажання народити дитину в Україні: при цьому вони забезпечували штучне запліднення за допомогою послуг донора і сурогатної матері. Інші учасники змови шукали жінок для оформлення фіктивних шлюбів та залучення до участі в сурогатних програмах.

Дітей продавали у Китай: подробиці

Заступник міністра МВС України Антон Геращенко на своїй сторінці у фейсбуці поділився подробицями справи.

Виявилося, що після народження дитини сурогатна мати давала згоду на заміну батьків у свідоцтві про народження, в результаті чого батьками дитини ставали громадянин КНР і його фіктивна дружина.

Надалі громадянин КНР, маючи документи, що підтверджують його батьківство, вивозив дитину за межі України.

Наразі проводять оперативні заходи щодо перевірки ще 140 громадян КНР на причетність до покупки новонароджених дітей в Україні з порушенням чинного законодавства.

Послуги посередників потенційним батькам за народження дитини в Україні обходилися у 50 тисяч доларів США, повідомляють у поліції: організація штучного запліднення за допомогою сурогатної матері – від 15 тисяч доларів, послуги з фіктивного одруження – від 1000 доларів.

Гроші
Під час обшуків у фігурантів виявили чималі суми готівки / Фото Нацполіції

В одному зі столичних будинків у різних квартирах знайшли п’ятьох немовлят, яких доглядали жінки. За це вони отримували від 500 до 1000 гривень за добу.

Наразі дітей доправили у спеціалізовані лікарні. Під час обшуків вилучили медичні довідки дітей, ноутбуки, мобільні телефони, гроші та документи.

Немовлята на продаж
В одному з будинків знайшли 5 немовлят, яких готували "на продаж"

Відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 149 (Торгівля людьми). Слідчі дії тривають. Встановлюють всіх учасників незаконної схеми.