Умови навчань: у Жулянах горить нафтобаза — запалав один з резервуарів з пальним. На місце аварії терміново приїздять пожежники, щоб загасити полум'я, поки воно не перекинулося на інші резервуари.

Першими на нафтобазу приїздять пожежники аеропорту. Вони тут уже за 2 хвилини. Завдання рятувальників — оцінити ситуацію, передати інформацію у штаб та почати гасити. На місці катастрофи є один постраждалий — працівник нафтобази. Його терміново потрібно евакуювати подалі від пожежі і надати невідкладну допомогу.

Далі до рятувальників прибуває підкріплення. Усього за декілька хвилин пожежу на нафтобазі починають гасити вже 18 машин. Задіяли 80 осіб — на гасіння кидають усі сили. Від пожежників у спецкостюмах до води та піни.

Із завданням пожежники впоралися — умовний вогонь загасили. Такі навчання вирішили провести через нещодавні події на нафтобазі під Києвом. Щоправда, рятувальники переконують: такі події стаються рідко, попри те, що нафтобази — одні із найнебезпечніших об'єктів.

Усі ми памятаємо недавні події на базі "БРСМ". Небезпечність загорань ми всі спостерігали на власні очі. Причини виникнення пожежі на базі нафтопродуктів: від банального короткого замикання до людської необережності. Тому імовірність зберігається завжди,
— розповів заступник начальника головного управління ДСНС Ігор Шарий.

Такі нафтобази повинні мати цілий комплекс протидії виникненню пожеж. Якщо хоч одна система в момент загорання не спрацює, згоріти може вся нафтобаза.

Обрали рятувальники саме цей об'єкт не випадково. Вона розташована занадто близько до житлових будинків. Якщо база загориться, кажуть експерти, Київ може зіткнутися з великою екологічною проблемою.

Автор — Едуард Крижанівський.

Читайте також: Київ затягнуло димом через масштабну пожежу в промзоні