Одинадцятикласник Богдан у київській лабораторії буває частіше, ніж на уроках. Між роботою над приладами худорлявий юнак качає м’язи. Хоче набрати 40 кілограмів. Для цього і вигадав розумну гантелю "Helko".

Двокілограмова гантеля через Вluetooth пересилає на телефон чи комп’ютер усі результати занять. Вони з'являються на сайті, з яким пов'язаний прилад. Так Богдан контролює кількість вправ та калорій, які вдалося спалити. Є тут і поради зі здорового харчування.

Все треба виконувати за щоденною інструкцією, яку розробили столичні тренери з фітнесу. А якщо Богдан із вправами халявить, то гантеля просто не реагує на рух і не зараховує результати. Напарник Богдана — 17-річний Євгеній розробив начиння для гантелі.

Читайте також: Українські розробники створили вертоліт SL-230 "Скаут"

Поки Богдан відволікає товаришів від роботи і просить, аби вони протестували гантелю, Євгеній весь час паяє, розбирає та вкручує. Прилад він хоче вдосконалити. Хоча аналогів розумної гантелі в Україні немає, школярі називають її не винаходом, а стартапом, бо щось подібне вже є за кордоном.

Та розробкою українських школярів уже зацікавилося кілька наших та іноземних інвесторів. Пробну партію гантель планують випустити навесні наступного року. А для досвідчених качків науковці вигадали "таблетку". Її чіпляють до важкої гантелі і так само стежать за кількістю та якістю виконаних вправ.