За словами міського голови, спробувати вирішити проблему відсутності вакцин Києву довелося самостійно, оскільки уряд повністю провалив закупівлі та щеплення населення. Тому Кличко та його команда вирішили допомогти державі з вакцинуванням.

Дивіться також Конфлікт між Кличком та урядом: гра на публіку чи боротьба за владу

Для цього КМДА зарезервувала для закупівлі вакцини 140 мільйонів гривень.

Зриви постачання по всьому світу

Кличко каже, що влада Києва проводить складні переговори в умовах ажіотажу та зриву постачань вакцин в усіх країнах.

Ми ведемо переговори, нам обіцяють. Але коли буде підписаний контракт і чітко визначена дата поставки вакцин в місто Київ, ми обов’язково про це зможемо проінформувати громадськість,
— підкреслив Кличко.

Мер столиці зазначив, що наразі ситуація і з закупівлею вакцин, і з самими щепленнями, не рухається з мертвої точки.

У МОЗ натякають на відсутність перемовин

Водночас заступник міністра Степанова та головний санітарний лікар України Віктор Ляшко підкреслює, що з виробниками вакцин ведуть перемовини лише уряди.

Втім, компанії-розробники вакцин вже зазначали, що скласти із ними контракти наразі можуть навіть приватні фірми, але вони мають отримати на це згоду в уряду країни, де розповсюджуватимуть препарати. Кабмін дозволів на закупівлю вакцин Києвом не надавав.

Чому питання вакцин для Києва призвело до політичного скандалу

  • Мер столиці Віталій Кличко має досить великі рейтинги довіри серед населення, тому купівля вакцин для Києва місцевою владою означатиме не тільки збереження тисяч життів, але й особисту перемогу міського голови.
  • При цьому, на думку експертів, на фоні провального щеплення та відсутності підписаних заздалегідь контрактів для центрального уряду такі закупівлі виглядатимуть повним провалом.
  • Про наміри столиці придбати 1 мільйон вакцин Кличко казав ще 22 січня. З того часу ніякої інформації про хід переговорів не було. Однак в Офісі президента вважають подібні заяви "піаром".