Коли у Києві відкриють ТРЦ

Найімовірніше, ТРЦ відкриють свої двері для відвідувачів уже в середу, 27 травня. Таку заяву зробив Віталій Кличко під час зустрічі з представниками Української ради торгових центрів, повідомляє пресслужба організації.

Дізнайтеся Які області України не послаблять карантин з 22 травня: карта

Київський мер Віталій Кличко нагадав про неухильне дотримання всіх санітарних вимог для роботи ТРЦ і вказав на необхідність ретельної підготовки до відкриття.

Натомість Українська рада торгових центрів відповідає, що до роботи у нових реаліях готова.

Практично всі торгові центри столиці оснащені автоматичними системами підрахунку відвідувачів, які дозволяють з легкістю контролювати перебування необхідної за нормами кількості людей,
– зазначають у раді торгових центрів.

Відкриття розважальних зон і фуд-кортів у ТРЦ

Дозволити функціонування у ТРЦ майданчиків із їжею, так званих фуд-кортів, і зон розваг у Києві, та й по країні загалом, поки не можуть. Саме у розважальних зонах і на фуд-кортах відбувається велике скупчення людей, у якому важко контролювати дотримання протиепідемічних норм.

Це сприятиме поширенню коронавірусу та зведе нанівець результати багатьох попередніх карантинних обмежень, розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Наразі МОЗ не може дозволити відкриття фуд-кортів і зон розваг. Проте, Степанов зазначив: щойно епідеміологічна ситуація дозволятиме, ніхто не буде затягувати із відкриттям цих майданчиків.

Яка умова відкриття ТРЦ була раніше

Кличко зауважив, що великі ТРЦ потрібно відкривати лише після відновлення роботи метро. Адже більшість людей добираються на роботу саме громадським транспортом.

Кличко підкреслив, що ТРЦ зможуть відновити роботу лише у випадку сприятливої епідеміологічної ситуації. Віталій Кличко вдруге написав звернення до Кабміну із проханням відкрити метро. Питання про відкриття торгових центрів буде наступним етапом ослаблення.

Важливо Метро в Україні запрацює з 25 травня: останні новини

Чому у столиці не послабили карантин

З 22 травня в Україні почався другий етап послаблення карантину. Однак, у Києві та ще 11 областях ослаблення обмежень, які дозволяють запуск громадського транспорту, відкриття готелів і дитячих садочків, не настали. Усе тому, що Київ не відповідав нормам МОЗ, за якими можна ослабити карантин.

Три умови, за дотримання яких може відбуватися послаблення карантину:

  • щодо захворюваності (інцидентність),
  • заповненості ліжок в лікарнях,
  • кількості тестувань.

У Київській області перевищений показник інцидентності, тому влада не може послабити карантин з 22 травня. Так, інцидентність на Київщині становить 13,9 особи на 100 тисяч населення (потрібно менше 12-ти).

Станом на 22 травня на Київщині зафіксовані 1344 випадки COVID-19. Померли 29 людей, одужали – 218. У Києві ситуація ще складніша – 2 522 підтверджені випадки, 338 людей одужали, а 58 – померли.